Ako sa zmenil môj postoj k životu za posledný rok

Neočakávam

Očakávania sú často zdrojom nášho sklamania. Kto očakáva a jeho očakávanie nie je naplnené, je sklamaný. Kto neočakáva, nebude sklamaný… Neočakávam, že dievča, ktoré pravidelne vyprevádzam až ku dverám ma bude milovať. Neočakávam, že človek, ktorému pomôžem mi pomôže tiež. Neočakávam a nebývam sklamaný.

Neodsudzujem

Veľa ľudí v mojom okolí odsudzuje ľudí na základe minulosti, alebo na základe vzhľadu a správania. Pritom netušia čo tí ľudia prežili a nedokážu pochopiť ich správanie, tak ich jednoducho odsúdia a dajú im nepekné prívlastky. Vraví sa “Nesúď a nebudeš súdený”. Chceli by ste, aby vás iní ľudia odsudzovali na základe vášho vzhľadu, alebo činov?

Nezabijem

Prirodzene som dospel k názoru, že zabíjanie je zlé. Nevidím dôvod prečo by som mal zabíjať a podporovať zabíjanie živých bytostí – ľudí, psy, mačky, kravy, muchy, komáre,… všetci si zaslúžia dožiť svoj život a umrieť najlepšie prirodzenou cestou na starobu. Niektorí ľudia nemajú problém zabiť mačku, ale nezabijú psa, lebo pes je ich miláčik a mačka pre nich neznamená nič. Niektorí ľudia nemajú problém zabiť iných ľudí… zvieratá zabíjajú iné zvieratá, pretože sa riadia svojim pudom. Človek ale dokáže ovládať svoje pudy. V tom sa líši od zvierat. V Biblii je prikázanie “Nezabiješ”. Toto prikázanie tam nie je nadarmo. Nevraví, že nezabiješ človeka, vraví proste len “Nezabiješ” a bodka. Znamená to úctu k životu nie len ľudí ale aj ostatných živých bytostí. Každý chceme dožiť svoj život a zomrieť prirodzenou cestou na starobu. Tak prečo to nedožičíme aj zvieratám?

Tolerujem

Tolerancia je veľmi dôležitá k spokojnému životu. Tolerujem názory iných ľudí a snažím sa ich pochopiť. Veľa ľudí nedokáže tolerovať názory a činy ostatných a tak vznikajú zbytočné konflikty.

Neurážam sa

Ak sa niekto pokúša uraziť mňa, alebo moje presvedčenie, je to v poriadku. S radosťou prijímam všetky názory i urážky a smejem sa na nich spolu s tými, ktorí ma urážajú. Neberiem vážne ich slová. V minulosti ma niektoré slová dokázali zraniť. Alebo skôr moje Ego. Dnes som akoby Ego free a je to skvelý pocit.

Zamýšľam sa nad situáciami

Zamyslenie sa nad každodennými situáciami mi prináša odpovede na moje otázky. Tieto odpovede ma dokážu uspokojiť a urobiť zo mňa lepšieho človeka. Je dôležité sa zamýšľať a ešte dôležitejšie je zaviesť nadobudnuté poznatky do praxe. Veľa ľudí sa nad svojim životom a každodennými situáciami nezamýšľa, berú to ako šum a ako niečo, čo tu proste je. Ale nezamýšľajú sa prečo to tu je. Prečo sa im dejú určité veci. Kým sa nezamyslia, nedokážu zlepšiť svoj život.

Objavil som trvalé šťastie

Nedávno som písal, že šťastie je zmysel života. V článku som popísal rozdiel medzi dočasným a trvalým (pravým) šťastím. Napísal som aj ako trvalé šťastie dosiahnuť. Možno to nie je jednoduché, ale ani nemožné. Každopádne toto pravé šťastie je oveľa silnejšie a krajšie ako dočasné šťastie a stojí za to oň usilovať.

Nemám negatívne pocity

Veľa ľudí v mojom okolí sa necháva unášať negatívnymi pocitmi. Často sa hnevajú na iných ľudí a často ani nevedia prečo. Vytvárajú si dôvody prečo byť naštvaný. Bol som taký istý. Dnes aj keď cítim negatívny pocit, snažím sa zistiť prečo ho mám. Analyzujem. Pýtam sa samého seba: “Mám sa naozaj prečo hnevať?”, “Prečo sa vlastne hnevám?”, “Prečo to cítim takto?”. Odpovede dostanem obratom a veľakrát sú odpovede tak uspokojivé, že negatívny pocit zmizne. No nie vždy je to také jednoduché. Väčšinou je treba na sebe niečo zmeniť.

Potreba pomáhať

Objavil som v sebe veľkú potrebu pomáhať. Moje heslo je: “Ak môžem, pomôžem”. Už len za ten dobrý pocit vďačnosti stojí za to pomáhať. Ak niekto úprimne poďakuje za pomoc, je to pre mňa najväčší dar.

Autority a celebrity

Policajti, politici, členovia obľúbených kapiel, herci,… sú to ľudia z mäsa a kostí tak ako ja. Preto ich neberiem ako niečo viac a nemám pri nich extra emócie. Vlastne sa snažím na všetkých ľudí pozerať rovnako. Či už sú to bezdomovci alebo boháči. Každý človek má v sebe niečo výnimočné.

Malé tajomstvo

Za mojou zmenou je malé tajomstvo. Toto tajomstvo zatiaľ neprezradím, lebo by to mnoho ľudí nepochopilo a nevedelo prijať. Už teraz si niektorí myslia, že mi preplo. To je v poriadku. Ja som tomu pred rokom tiež neveril, no vyskúšal som zmeniť životný štýl, začal som čítať tie správne knihy a začal som sa zamýšľať. Zmenu som pocítil a za tú zmenu som vďačný. Krásne na tom je, že tú zmenu môže zažiť každý. Stačí len chcieť na sebe zapracovať. Ak ťa zaujíma viac, môžeš mi napísať na Facebooku.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥