Každý sme iný

Ja som iný, ty si iný, on je iný… každý je svojim spôsobom iný. Málokedy sa stane, že iný človek rozmýšľa ako ja a vníma svet ako ja. A v tom je tá krása. Môžeme sa učiť a inšpirovať navzájom. Napríklad kamarátovi vadí, že ľudia neseparujú odpad. Ja ho tiež nejak dôkladne neseparujem a kamarátov pohľad na svet mi dal podnet na zamyslenie. Možno začnem triediť odpad dôkladnejšie, keď jeho slová vo mne dozrejú. Možno zajtra, možno o týždeň, možno neskôr… dôležité je, že sa ľudia inšpirujú a dávajú si vzájomne iný uhol pohľadu na svet. Každý človek je svojim spôsobom iný a môže inšpirovať ostatných.

Ja rozprávam ľuďom o tom, že jedenie mäsa nie je pre človeka prirodzené. Že zvieratá trpia kvoli tomu, že ľudia si chcú dopriať pôžitok v podobe chutnej hovädzinky, alebo iného druhu mäsa. Pritom každý živý tvor chce žiť čo najdlhšie, nechce byť zabitý. Pud sebazáchovy je prirodzený ako pre človeka, tak pre zviera, ba dokonca rastlinu. No každý človek musí prísť na to sám. Musí to v ňom dozrieť. Potom dokáže vnímať, že mäso je vlastne mŕtvola, ktorá musela zomrieť len pre jeho pôžitok a že ľudia jedia mŕtvoly.

A nie je to len s mäsom. Vegáni majú iný pohľad na svet ako vegetariáni. Vegánom je nechutné aj mlieko, vajcia, syry a všetky živočíšne produkty. Je to ďalší pohľad na svet, ktorý veľa ľudí nedokáže pochopiť.

Ešte viac ľudí nedokáže pochopiť niekoho, kto si vraví “breatharián” alebo “pránista”. Breathariáni a pránisti sú ľudia, ktorí dokážu žiť bez jedla a vody. Žijú iba z energie, ktorej je v prírode dostatok. Pre niekoho nepochopiteľné, pre breathariánov/pránistov skutočnosť.

Ďalšia skupina ľudí sú veriaci a neveriaci (ateisti). Veriaci ľudia vidia a chápu svet inak ako neveriaci. Veriaci ľudia majú častokrát iný, zdravší životný štýl ako neveriaci. Bez alkoholu, cigariet a iných návykových látok, bez hazardu, bez sexu, ktorý nemá za účel splodiť potomkov… tiež nie všetci veriaci dodržiavajú tieto zásady. Každý je iný.

Týmto článkom som chcel povedať, že nemáme zatracovať ľudí a ich názory, keď sa líšia od našich názorov a nášho životného štýlu. Mali by sme pochopiť, že každý človek je iný a má možno inú životnú cestu. Kedysi si ľudia mysleli, že Zem je plochá. V stredoveku sa za názor, že Zem je guľatá, upaľovalo. Svätí muži boli presvedčení, že Zem je iba doska, ktorú ohraničuje nejaký plot. Za tým plotom v ich mysliach sídlilo veľké nič. Názory cirkevných mudrcov vykorenil až muž s menom Fernao de Magalhaes.

Musíme pochopiť a prijať, že naše poznanie je obmedzené. Musíme sa naučiť pochopiť a prijať názory iných. Učme sa navzájom a svet bude krajší.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥