Základné pravidlá ľudskosti

Veľa ľuďom chýba ľudskosť. Môžeme to sledovať v dnešnej spoločnosti. Ľudia sa dopúšťajú otrasných zločinov voči ľudskosti, porušujú základné pravidlá ľudskosti. Ľudia nie sú ľudia, ľudia sú monštrá. Stačí sa len pozrieť okolo seba, čo ľudia spôsobujú. Ale je tu nádej, že sa ľudia opäť stanú ľuďmi. Stačí ak budú dodržiavať základné pravidlá ľudskosti.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (8.5 min):

Čo sú základné pravidlá ľudskosti?

Ľudia vymýšľajú rôzne nové filozofie, zákony a pravidlá, existujú rôzne náboženstvá aby udržali ako takú morálku ľudí. Aby sa medzi sebou všetci nepovraždili. Všetky tieto filozofie, zákony, pravidlá a náboženstvá by sa dali zhrnúť do základných pravidiel ľudskosti. Nemusia existovať stovky rôznych izmov, ktoré sú vo svojej podstate rovnaké. A o to práve ide, hľadať podstatu vecí. Čo je naozaj podstatné a čo nie. V týchto filozofiách a náboženstvách môžeme nájsť veľa čudných vecí, s ktorými nemusíme súhlasiť. Ale ak si z nich vyberieme len tú podstatnú časť, zistíme, že sa zhodujú. A to sú práve základné pravidlá ľudskosti.

Sloboda

Základné pravidlo ľudskosti je Sloboda. Sloboda a slobodná vôľa sú základné neporušiteľné pravidlá ľudskosti. Ak je narušená sloboda jednotlivca, ak je nútený do niečoho proti jeho vôli, je to hrubé porušenie pravidel a vzniká neprávosť, konflikt a napätie.

Rob iným to, čo chceš aby oni robili tebe

Ďalšie základné pravidlo ľudskosti znie: “Rob iným to, čo chceš aby oni robili tebe“, alebo tiež “Nerob iným to, čo nechceš aby oni robili tebe“. Môžeme ho nájsť aj v kresťanstve. Určite nechceš, aby bola obmedzovaná tvoja sloboda, tak prečo by si mal obmedzovať slobodu iných? Nechceš aby si bol zabitý, tak prečo by si zabíjal iných?

Nezabiješ

Príkázanie “Nezabiješ” môžeme tiež nájsť v Biblii ako jedno z božích prikázaní. Nezabiješ človeka, mačku, psa, prasa, kravu, komára, mravca, muchu,… jednoducho nezabiješ. Ak porušíš toto pravidlo, porušuješ tým zároveň všetky ostatné pravidlá a tým pádom strácaš ľudskosť. Človek je obdarovaný inteligenciou, aby sa neriadil len pudmi, ale mohol sa riadiť aj rozumom. Žiaľ ľudia túto inteligenciu zneužívajú a vymýšľajú si nezmysly. Takmer všetci sa zhodnú na tom, že ľudia by sa medzi sebou nemali zabíjať. No už sa rozchádzajú v názoroch či je morálne zabíjať mačky, psy, kravy, hmyz a iné živé tvory. Pre niekoho môže byť bežné, že zabije mačku, alebo mačiatka, alebo psa a šteniatka. Pre iného to môže byť neprípustné, ba priam nehumánne. Na jednom sa ale všetci zhodnú. Nikto nechce byť zabitý. Určite by ti nebolo príjemné, keby ťa chcel niekto zabiť. Je už jedno aký ma motív, či ťa chce zjesť, alebo sa v zabíjaní vyžíva, alebo ťa chce jednoducho zabiť len tak z rozmaru, pretože môže. Jednoducho ak ťa zabije, budeš mŕtvy a hotovo.

Predtým, než zabiješ nejaký hmyz, sa zastav a spýtaj sa samého seba: “Naozaj ho musím zabiť? Prečo to robím?”. A možno zistíš, že zabíjaš len z rozmaru alebo zo zvyku. Zistíš, že vôbec nemusíš zabíjať.

Stačí tak málo, stačí sa vedieť vcítiť do inej bytosti.

Empatia

Empatia nie je ani tak pravidlo ako schopnosť, ktorá nám pomáha dodržovať pravidlá. Empatia znamená dokázať sa vcítiť do pocitov iných. Túto schopnosť má každý, no nie každý ju využíva. A to je problém dnešnej spoločnosti. Väčšina ľudí vidí len seba a svoje potreby a na potreby iných kašle. Veľa ľudí nemá potrebu vciťovať sa do iných. Nemajú potrebu predstavovať si aké by to bolo byť bezdomovcom, utečencom, zvieraťom vo veľkochovnej stanici, týraným človekom alebo zvieraťom. Kvoli tomuto nevyužívaniu schopnosti empatie, svet vyzerá tak ako vyzerá. Ľudia nedodržujú základné pravidlá ľudskosti, pretože nevidia iný pohľad na svet ako ten svoj. Ľudia nebudú ľuďmi kým nezačnú využívať túto základnú ľudskú schopnosť empatie.

Stačí tak málo. Stačí chcieť. Predtým než niekomu vynadáš, alebo ho oklameš, alebo mu ublížiš iným spôsobom, predtým, než vykonáš akúkoľvek interakciu s iným človekom, predstav si aké by to bolo byť v koži daného človeka. Aké by ti bolo keby teba klamal niekto iný, keby ti nadával, keby ťa ohováral, keby ti akýmkoľvek spôsobom ubližoval. Nebolo by to príjemné však? Tak prečo sa sakra tak chováš k iným? Empatiu môžeš aplikovať aj na zvieratá, rastliny a na celú prírodu. Predstav si prírodu ako živú bytosť. A pozri sa ako jej ľudia ubližujú. Nie je to pekné, však? Keby si bol príroda, určite by sa ti nepáčilo ako s tebou ľudia zaobchádzajú. Keby si bol zviera vo veľkochove, tiež by sa ti nepáčilo žiť celý život na maličkom priestore vo vlastných výkaloch. A už vôbec by sa ti nepáčilo v bitúnku, kde ťa čaká istá smrť.

Žijeme na tejto planéte a interagujeme s inými, vzájomne na seba pôsobíme. Naše činy majú často dopady na iných. Mali by sme sa naučiť žiť v harmónií a to dokážeme len vďaka empatii.

Svet bez empatie

Svet bez empatie vyzerá tak, ako ho môžeme vidieť dnes. Každý sa hrá len na svojom piesočku, robí všetko len pre svoje blaho a nerozmýšľa nad následkami svojich činov. Je mu úplne jedno, či kvoli jeho činom musel niekto trpieť, či dokonca zomrieť. Ak toto bude pokračovať, ľudstvo sa ocitne v nepeknej situácií. Už dnes je vo veľmi zlej situácii a ak ľudia nezmenia svoje zmýšľanie, bude ešte horšie. Každý to môže vidieť a každý môže prispieť svojim dielom k zlepšeniu, ale aj k zhoršeniu situácie.

Ak chceš prispieť k zhoršeniu situácie, môžeš robiť to, čo robí väčšina ľudí doteraz. Pozeraj správy, ver všetkému čo napíšu a povedia, počúvaj klamstvá politikov, jedz mäso, žeň sa za peniazmi a rob všetko len a len pre seba. Celkom super život, nie?

Ak chceš prispieť k zlepšeniu situácie, stačí len chcieť zamakať na sebe a začať využívať schopnosť empatie, dodržiavať základné pravidlá ľudskosti a svet môže vyzerať inak. Ľudia dokážu žiť v dokonalej harmónii s inými ľuďmi, zvieratami, rastlinami a s celou prírodou. Stačí tak málo. Stačí chcieť.

Chcieť zmenu

Stačí chcieť niečo zmeniť. Stačí chcieť zmeniť seba, svoje zmýšľanie. Kým sa jednotlivci nezmenia, nemôže sa zmeniť ani spoločnosť. Nemôžeš očakávať že nastane zmena, kým sa ty sám nezmeníš. Môžeš si vybrať, či chceš podporovať deštruktivitu, ktorá je spôsobená porušovaním základných pravidiel ľudskosti, alebo začneš podporovať tvorivosť a harmóniu, ktorá vzniká vďaka dodržiavaniu základných pravidiel ľudskosti.

zmena stavu mysli

Je to na tebe. Máš slobodnú voľbu.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥