Ako sa stať vegánom

Rozmýšľali ste niekedy nadtým, že by ste prestali jesť mäso? Rozmýšľali ste niekedy nad vegetariánstvom, alebo dokonca vegánstvom, či fruitariánstvom? Neviete sa odpútať od mäsa? Dúfam, že vám tento článok pomôže pochopiť prečo sú vegáni vegánmi a možno vás motivuje spraviť rázny krok so skoncovaním jedenia mäsa a aspoň obmedzenia živočíšnych výrobkov.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (16 min):

Vegetariánstvo

Vegetariáni nejedia mäso. Nepodporujú zabíjanie zvierat. To je celá veda vegetariánstva. Z nejakého dôvodu sa považujú za vegetariánov aj tí, ktorí jedia ryby. Som vegetarián ale rybku si dám. To je ako tvrdiť, že som kresťan, ale občas niekoho zabijem. Mimochodom, kresťanské prikázanie “Nezabiješ” platí aj na zvieratá. Jednoducho nezabiješ nič živé. Takže kresťania mäsožravci pôjdu do pekla za porušenie prikázania “Nezabiješ”.

Konzumáciou mäsa síce priamo nezabíjaš, ale priamo podporuješ zabíjanie. Ak by ľudia nejedli mäso, nemuseli by zabíjať zvieratá. To je logické. Ak by ľudia nechceli bojovať vo vojnách, neboli by vojny. Logika nepustí.

Čo je mäso?

Podstatné je pochopiť čo je mäso a odkiaľ pochádza. Že mäso nie je to, čo vidíme v chladiarenskych boxoch v supermarketoch. Mäso pochádza zo živých bytostí ako ja, či ty. Tie živé bytosti sú vo svojej podstate rovnaké ako ja, či ty. Potrebujú piť, jesť, spať, rozmnožovať sa, cítia bolesť a strach. Môžeš si predstaviť, že namiesto kráv a prasiat by sa na bitúnkoch zabíjali ľudia. Bol by v tom nejaký rozdiel?

Sami ľudia si určujú hranice toho, čo je morálne. Napríklad v Číne chovajú na mäso aj psy. Dokonca majú festivaly psieho mäsa.

Jeden kamarát, ktorý miluje psy, mi raz pri diskusii o vegetariánstve povedal: “Radšej by som zjedol človeka ako psa“. Je to o prioritách. Niekto miluje psy natoľko, že by žiadneho nezabil a už vôbec nezjedol. Niekto miluje všetky zvieratá a preto ich neje.

K tomu, aby sa zo mňa stal vegetarián, mi stačilo pochopiť čo je mäso. Sám by som nezabil žiadne zviera a nechcem ani podporovať ich umelé rozmnožovanie, chovanie v hrozných podmienkach a zabíjanie. Každá živá bytosť si zaslúži šancu na obranu. Zvieratá v bitúnkoch túto šancu nemajú.

IMG_20141005_191340

Stačí si predstaviť, že sám si zviera, ktoré sa narodilo vo veľkochovnej stanici. Svoj kratučký život žiješ na veľmi malom priestore, vo svojich výkaloch. Z toho máš rôzne choroby a si dopovaný antibiotikami aby si nezomrel predčasne a steroidmi aby si rástol rýchlejšie. Musíš ešte chvíľu žiť, aby si narástol a mal tak dostatok mäsa. Za celý svoj život nevidíš trávu, ani oblohu. Tvoj celý vesmír je len pár centimetrov štvorcových. Po niekoľkých rokoch ťa z tvojho malého priestoru vypustia. Čuduješ sa kam ťa to vedú. Žeby som už konečne spoznal viac ako len tých pár centimetrov štvorcových? Žeby som sa konečne mohol napásť trávy, pocítiť čerstvý vzduch a hrejivosť slnka? Neskôr ale zistíš krutú realitu – čoskoro zomrieš krutou smrťou. Zavesia ťa za nohy dole hlavou, rozrežú ti krk a ty sa nemôžeš brániť. Nemôžeš sa pokúsiť nikam utiecť a zachrániť si život. Si úplne bezmocný a umieraš v strašných mukách. Dusíš sa vlastnou krvou a zo zúfalstva sa metáš. Čoskoro tvoje utrpenie skončí. Čoskoro sa zadusíš, alebo vykrvácaš. A taký bol tvoj život. Tvoje životné poslanie. Žil si, aby si mohol uspokojiť chúťky mnohých mlsných jazykov. Tieto mlsné jazyky častokrát ani len netušia aký život si žil. Ani len netušia čo majú na tanieri. Niektorí to vedia, ale sú svojimi chúťkami tak zaslepení, že to ignorujú.

Chvíľu predtým, než som prestal jesť mäso, som mal na tanieri kačacie mäso. Už som vedel čo je mäso. Pri jedení som si predstavil utrpenie, ktorým si tá kačica musela prejsť kým sa dostala na môj tanier. Ako som si to tak predstavoval, jej mäso mi už ani nechutilo. Dojedol som ho nasilu. Vtedy som cítil v tom mäse utrpenie. A rozhodol som sa, že už viac nebudem toto utrpenie podporovať. Veď existuje toľko skvelých bezmäsitých jedál. Mäso je len pôžitok, ktorý za to spôsobené utrpenie nestojí.

Ak máš stále chuť na mäso, zaručím ti, že po zhliadnutí tohto videa ťa naň chuť prejde. A ak nie, tak ti prajem dobrú chuť. Podporuj toto zverstvo aj naďalej, je to na tebe.

Čo teda jesť?

Najčastejšia otázka mäsožravcov je “Čo ješ keď neješ mäso?“. Samozrejme, ľudia ktorí si dajú radšej mäsité ako bezmäsité jedlo netušia, že tam to mäso nemusia mať. Že namiesto fašírky z mäsa si môžu spraviť fašírku zo zeleniny. Alebo že do fazuľovej polievky nemusí ísť udené koleno. Je naozaj nespočet výborných bezmäsitých jedál. Len treba vynaložiť trochu úsilia a pohľadať si recepty, alebo zaimprovizovať a vymyslieť si vlastné.

108-preparations

Ľudia sa pýtajú stále tie isté otázky ohľadom vegetariánstva, tak som sa rozhodol spraviť príručku pre začínajúcich vegetariánov. Môžete si ju prečítať v článku: “Príručka pre začínajúceho vegetariána“.

IMG_20150222_124831

Viac vegetariánov

V poslednej dobe spoznávam stále viac a viac vegetariánov. Stále viac a viac ľudí začína chápať čo je mäso a odkiaľ pochádza. Stále viac ľudí začína chápať, že k zdravému a šťastnému životu nepotrebujú mäso. Ľudia, ktorí jedia mäso, nemôžu byť šťastní z jedného dôvodu: Ten, kto seje vraždu a bolesť, nemôže žať radosť a lásku.

Ešte nedávno, pred niekoľkými rokmi bolo vegetariánstvo niečo zvláštne a ľudia, ktorí nejedli mäso boli čudáci. Tým, že vegetariánov pribúda, tým sa stáva vegetariánstvo čoraz viac akceptované. To sa zatiaľ nedá povedať o vegánstve.

Vegánstvo

Vegáni jedia iba rastlinnú stravu. Potraviny, ktoré pochádzajú od živočíchov nejedia. Vo vegánskom jedálničku nenájdete mlieko, syr, smotanu a iné mliečne výrobky a dokonca ani včelí med, či vajcia.

Vegáni chápu živočíšne výrobky ako vykorisťovanie zvierat. A majú na to pádne dôvody. Stačí si naštudovať ako funguje mliekarensky, či vaječný priemysel.

Dôvodov prečo sa stať vegánom je celkom dosť. V článku “Prečo sa stať vegánom” nájdete 26 dôvodov.

Vegánstvo je dnes stále drvivou väčšinou ľudí nepochopené a zavrhované. Ak vegán príde do reštaurácie, moc si toho nevyberie. Ak sa chce vegán najesť v spoločnosti, musí si priniesť vlastné jedlo. Toto ma zatiaľ odrádza od úplného prechodu k vegánstvu. Sympatizujem s ním, no aby sa zo mňa stal stopercentný vegán, musel by som sa začať pohybovať vo vegánskej komunite.

Vegetariánstvo a vegánstvo ako cesta k lepšiemu životu

Vynechanie mäsa a aspoň obmedzenie živočíšnych výrobkov môže mať veľmi pozitívny dopad na tvoj život a na život na Zemi ako taký. Môžeš si o tom prečítať v článku “Prečo sa stať vegánom“.

Ja sám som sa cítil po pol roku nejedenia mäsa oveľa lepšie. Dokázal som pocítiť lásku a šťastie oveľa intenzívnejšie ako keď som jedol mäso. Zažil som lásku, ktorú som nikdy predtým nezažil. Myslím, že keby jem mäso, tak by to nebolo možné. Z môjho posledného mäsitého jedla som cítil strach a utrpenie. Ľudia sa týmto strachom a utrpením kŕmia a preto nedokážu pocítiť pravú lásku a šťastie.

Paul McCartney hovorí: “Keby mali bitúnky sklenené steny, každý by bol vegetarián“.

Debát o jedení a nejedení mäsa a živočíšnych výrobkov už bolo nespočetne veľa. Píšem o tom v článku “Deravé argumenty obhajujúce jedenie mäsa“.

Nevedomosť a osveta

Ľudia jedia mäso a vychutnávajú si ho, pretože ani len netušia čo mäso v skutočnosti je a odkiaľ pochádza. Niektorí to vedia, ale zatvárajú pred tým oči. Jednoducho to kvoli svojim chúťkam ignorujú. Lenže existujú ľudia, ktorí keby vedeli čo je mäso, tak by ho nejedli. Sám som si nebol vedomý čo svojim jedením mäsa spôsobujem. Nezamýšľal som sa nad tým čo je mäso a odkiaľ prišlo na môj tanier. Veľa ľudí sa nad tým nezamýšľa. Ale nevedomosť neospravedlňuje. Ľudia by si mali byť vedomí, čo svojim konaním spôsobujú. Píšem o tom v článku “Vedomé žitie“. Mal by si si byť vedomý, či kozmetika, ktorú používaš je testovaná na zvieratách, čo je jedlo, ktoré ješ, čo svojim konaním spôsobuješ a čo sa deje okolo teba. Na svete a vo vesmíre sa dejú veci, o ktorých nemáš ani poňatia, to je v poriadku. Ale mal by si si byť vedomý toho, čo spôsobuješ sám a či náhodou nevedome nekonáš niečo, čo by si nerobil, keby si o následkoch svojich činov vedel.

Stále existuje veľa ľudí, ktorí ani len netušia čo sa deje v bitúnkoch, vo vaječnom a mliekarenskom priemysle. V nevedomosti si vychutnávajú si mäso, mlieko, vajcia a iné pochutiny. Nevedome podporujú smrť a utrpenie. Keby ľudia vedeli, čo svojimi činmi a rozhodnutiami spôsobujú, veľa z nich by to nerobilo. Minimálne aspoň nie v takom rozsahu ako to robia teraz. Bolo by dobré vysvetliť im, čo vlastne svojou nevedomosťou spôsobujú. Ľudia by to mali vedieť, aby mohli učiniť dôležité rozhodnutie. Či budú, alebo nebudú siať vraždu a utrpenie.

Ak sa o svojej strave dozvedia viac, pre mnohých to bude šok, pretože ani len netušili aké svinstvo je za tým, čo jedia. Porozmýšľaj nad tým.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • Rene Dohan

    ja len toľko ze nemusi kazdy chciet nezabijat zive bytosti ked ma chut na ich telo a tiez nemusi preto podporovat bitunky kde ziju zvierata vo vikaloch ale tie kde ziju na travicke… proste neni len jedna cesta k lepsiemu a pre miliardy ludi proste treba pomalsie krocky… a uz tie su pre nas vsetkych a planétu osozne… mozno raz bueme vsetci vegosi ale mozno cesta k tomu neni ani to ze budes ludi presviedcat o svojej pravde.

    • http://hromnik.com Tomáš Hromník

      Kde v tomto článku presviedčam ľudí o svojej pravde? Len ukazujem pravdu samotnú a ľudia sa môžu sami rozhodnúť, či ju prijmu, alebo nie. Prečo si každý myslí, že keď ukážeme pravdu, že sa tým snažíme niekoho presviedčať a nútiť? Každý má slobodnú voľbu a môže sa slobodne rozhodnúť, či bude podporovať zabíjanie zvierat pre svoje chúťky. Nikoho do ničoho nenútime. Len ukazujeme realitu takú, aká je a nechávame každému slobodnú voľbu rozhodnúť sa. To, že to niektorí ľudia berú ako nútenie, to už je ich pohľad na realitu a je to celkom smutné.

  • stefky heligman

    ajja chcem byt veganom, ked uz tak poriadne :) i ked ma stve, ze musim jest i rastlinnu stravu, nepaci sa mi ako to je vymyslene ten potravinovy retazec, ze vsetci sa navzajom zerieme, chcem sa naucit ako miesat inne rastlinne bielkoviny a nejake chutne recepty :)