Generalizácia – hádzanie všetkých do jedného vreca

Medzi najväčšie chyby a zlozvyky ľudí patrí generalizácia – hádzanie všetkých do jedného vreca. Je to smutné a smiešne zároveň. Iba veľmi obmedzený človek môže povedať, že každý jedinec z miliardy ľudí je rovnaký. Napríklad, že všetci kresťania sú rovnakí. Alebo že všetci moslimovia sú rovnakí. Alebo že všetci rómovia sú rovnakí. Čo je to za hlúposť preboha???

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (4 min):

Individualita

Aj keby som mal pred sebou dvoch ľudí rovnakého vierovyznania a rovnakých záujmov a povedal by som, že oni dvaja sú rovnakí, nebola by to vôbec pravda. Každý jeden človek je jedinečný. Každý jeden človek sa v niečom líši od ostatných. Ľudia nie sú strojovo vyrábané kusy v továrni. Aspoň zatiaľ.

Hádzanie všetkých do jedného vreca je obrovský omyl. Tvrdiť, že všetci Moslimovia sú nebezpeční násilníci a teroristi je ako tvrdiť, že všetci kresťania dodržujú desatoro.

Svet by vyzeral úplne inak, keby všetci kresťania dodržujú desatoro. Svet by vyzeral úplne inak, keby boli všetci moslimovia teroristi. Svet by vyzeral úplne inak, keby všetci rómovia kradli. Svet by vyzeral úplne inak, keby boli všetci ľudia ako ty.

Empatia

Opäť zabrdnem do empatie. Aké by ti bolo keby ťa niekto považoval za takého, aká je priemerná vzorka Slovákov? Ty sa s tou priemernou vzorkou vôbec nemusíš stotožňovať, ale niekto iný ťa hodí do jedného vreca s tými, s ktorými nemáš veľa spoločného. Už si v tom vreci jednoducho hodený. Tvoj rozsudok je daný, bez možnosti obhájiť sa. Niekto ťa jednoducho považuje za takého, aký je priemer. Môžeš byť akokoľvek nadpriemerný, alebo podpriemerný, stále si vo vreci s priemernými, lebo ťa tam niekto jednoducho hodil.

Aké by ti bolo, keby si Róm a ľudia by ťa automaticky považovali za zlodeja?

Aké by ti bolo, keby si moslim a ľudia by ťa považovali za teroristu?

Kde sa berie generalizácia

Ale chápem, kde sa berie generalizácia. V médiách ukážu pár správ ako cigáni niekoho okradli, alebo zmlátili a ľudia si z toho akosi automaticky vyvodia, že všetci cigáni sú zlodeji a násilníci. Pomocou médií sa do celého sveta rozšíria správy o teroristických útokoch, ku ktorým sa prihlásia extrémistickí moslimovia a ľudia si myslia, že všetci moslimovia sú nebezpeční teroristi.

Toto sú veľmi mylné závery. Generalizácia je akýsi obranný mechanizmus, ktorý ľuďom hovorí, aby preventívne hádzali všetkých do jedného vreca. Aby si od nich držali odstup, pretože čo ak je to práve zlodej, násilník, či terorista. Šanca je malá, no stále tam je. Je to práve strach, ktorý dovoľuje hádzať všetkých do jedného vreca. Ľudia si tak vytvárajú fiktívnych nepriateľov, ktorí za to vlastne ani nemôžu. Ľudia si vytvárajú predsudky.

Kvoli týmto predsudkom nedokážu vidieť cigánov, či moslimov takých, akí naozaj sú. Vidia v nich len zlodejov, násilníkov a teroristov.

Rómovia, moslimovia a iní, voči ktorým majú ľudia predsudky, tak musia niesť toto bremeno a stretávať sa s predsudkami denno denne. Nie je to veru nič príjemné.

Nebuď labuť

Ak uvidíš, že niekto hádže všetkých do jedného vreca, pošli mu prosím odkaz na tento článok, nech si ho prečíta. Nech sa nad sebou zamyslí. Ďakujem!


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥