Čo je duchovno?

Keď sa povie “Duchovno”, ľudia si pod tým slovom predstavia niečo nadprirodzené, niečo mystické. Niečo, čo rozum a dnešná veda nedokáže vysvetliť. V skutočnosti vedci skúmajú duchovno a už prišli na veľa vecí, no o týchto vedeckých dôkazoch sa v škole nenaučíte. A keď sa k nim aj racionálny človek dostane, aj tak ich označí za podvod, pretože to jeho racionálna ľavá časť mozgu odmietne prijať a pochopiť. Kým budú ľudia využívať len svoju ľavú, racionálnu hemisféru, budú sa ochudobňovať o skutočné poznanie. Ľudia, ktorí využívajú aj pravú hemisféru, ktorá nie je založená len na racionalite, dokážu chápať širšie súvislosti a dokážu pochopiť aj duchovno. O hemisférach mozgu píšem v článku “Ľavá vs. pravá hemisféra mozgu“.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (12 min):

Čo je duchovno?

Duchovno sa skladá z dvoch slov – duch a hovno. Duchovno môže byť o duchu, ale aj o hovne. Záleži ako sa k nemu postavíme. Sú ľudia, ktorí sa zaoberajú duchovnom seriózne, skúmajú sami seba a je to teda viac o duchu. Potom sú ľudia, ktorí sa zaoberajú duchovnom sťa by slepou vierou, majú veľa teoretických znalostí a aj im slepo veria. Takéto duchovno je o hovne.

Duchovno je komplexná veda založená na osobnej skúsenosti. Základom duchovna je naučiť sa a pochopiť, že nie sme toto telo. Telo udržuje pri živote večná duša. Telu bez duše sa hovorí mŕtvola.

Duchovno nie je niečo nadprirodzené a nie je to ani výmysel. Duchovno je prirodzená súčasť človeka. Tak ako má minca 2 strany, tak má aj človek 2 podstaty – hmotnú a duchovnú.

Okrem fyzického sveta, v ktorom sa momentálne nachádzame, existuje aj duchovný svet, ktorý nedokážeme vnímať našimi obmedzenými zmyslami ako je čuch, chuť, zrak, hmat a sluch. Tieto zmysly sú obmedzené na vnímanie hmotného sveta. Na to, aby sme dokázali vnímať duchovný svet, potrebujeme praktikovať duchovné činnosti a zvýšiť tak svoju duchovnú inteligenciu, pomocou ktorej dokážeme duchovný svet pochopiť aj pocítiť. Preto je veľa ľudí, ktorí nechápu duchovno, pretože nepraktikujú duchovné činnosti a nedokážu pochopiť ani pocítiť duchovný svet. Myslia si, že hmotný svet je jediný a že v hmotnom svete sa majú dobre. Žijú v ilúzii. Z duchovného sveta pramení nepredstaviteľné šťastie a láska a vďaka duchovnej inteligencii ich môžeme z časti zakúsiť aj v hmotnom svete.

mass-awakening

Duchovná inteligencia

Duchovná inteligencia je v ľuďoch zabitá tým, že sa ľudia príliš zapletú do materiálneho sveta. Väčšinu ľudí ovláda ego a ľavá hemisféra mozgu. Väčšina dnešnej spoločnosti je postavená na materiálnom základe. Preto môžeme vidieť vojny, násilie, hnev, chamtivosť a iné obludnosti. Duchovná inteligencia väčšiny ľudí je na bode mrazu. Preto ani nedokážu pochopiť duchovno a označujú ho za hlúposť.

Keby ľudia praktikovali duchovné činnosti ako napríklad meditáciu, tak by sa dokázali vymaniť z obmedzeného vnímania materiálneho sveta a dokázali by vnímať aj duchovný svet, v ktorom tieto obludnosti neexistujú. Ľudia, ktorí majú vyvinutú duchovnú inteligenciu, nedokážu ublížiť ani muche.

Ak dokážete zvýšiť svoju duchovnú inteligenciu, zároveň sa vám zvyšuje aj klasická inteligencia. Dokážete sa učiť rýchlejšie a začnete prirodzene chápať veci, ktoré vám predtým boli cudzie. Získate akýsi nadhľad.

Duchovno je veda

Duchovno je v podstate veda, ktorá sa zaoberá zvyšovaním duchovného potenciálu ľudí. Vedci sú sami jednotlivci, ktorí na sebe skúmajú svoj potenciál. Zvyšujú svoj potenciál, svoju duchovnú inteligenciu a zažívajú tak rôzne duchovné zážitky a objavujú svoje schopnosti ako bezpodmienečná láska, prebudenie energie Kundalini, videnie aury, astrálne cestovanie, liečenie dotykom, telepatia a iné. Duchovno je hlavne o osobnej skúsenosti. Veda potrebuje dôkazy. Osobná skúsenosť je dôkaz. Veda bez dôkazov nie je veda. Duchovno bez osobnej skúsenosti nie je duchovno, je to len pózerstvo, slepá viera. Veľa ľudí hovorí “Ja verím” lebo nemajú osobnú skúsenosť. Duchovno nie je o viere. Mať osobnú skúsenosť znamená hovoriť “Ja viem” namiesto “Ja verím“. Keď sa dieťa od rodičov dozvie, že oheň páli, môže im veriť, ale nemusí. Buď verí, alebo neverí. Keď uvidí oheň, môže sa k nemu priblížiť a na vlastnú kožu pocítiť, že páli. Už bude mať osobnú skúsenosť a bude VEDIEŤ, že oheň páli. A presne o tom je duchovno. Duchovný človek je vedec a vie určité veci na základe osobnej skúsenosti. Dôkazy si môže porovnať s ostatnými vedcami, ktorí zažili niečo podobné. Najlepšie je, keď je človek pod vedením duchovného učiteľa a ten mu dokáže všetko pekne vysvetliť a ukázať. Pod vedením duchovného učiteľa je proces sebaspoznávania jednoduchší. Hovorí sa, že každý nájde svojho duchovného učiteľa v správny čas.

Ako som už spomenul. Duchovno nedokážeš pochopiť len racionálnym zmýšľaním. Musíš ísť hlbšie. Duchovno nie je o slepej viere. O slepej viere sú náboženstvá. Náboženstvá majú len málo spoločné s duchovnom. Duchovno nie je o žiadnom náboženstve. Nie je to náboženstvo.

Môžeš si prečítať Bibliu a veriť všetkému, čo je tam napísané, ale to ešte z teba nerobí duchovného človeka. Viera z teba nerobí duchovného človeka. Viera z teba robí náboženského fanatika. Môžeš si prečítať akúkoľvek náboženskú knihu a môžeš veriť každému napísanému slovu, no to ešte neznamená, že si duchovne založený. Opäť pripomínam – náboženstvo nerovná sa duchovno.

Náboženstvo ťa k duchovnu môže priviesť. Nezáleží na tom, či je to kresťanstvo, hinduizmus, islám, alebo niečo iné. Mňa k duchovnu priviedlo učenie Hnutia Hare Krišna. Proces získania Vedomia krišnu je veľmi príjemný a jednoduchý. Píšem o tom v článku “Vedomie Krišnu“.

O čom je duchovno?

Duchovno je o pochopení. Nestačí len veriť. Musíš pochopiť kto si, prečo si tu, čo sa máš naučiť, ako žiť tak, aby si bol šťastný a podobne. Duchovno je o vnímaní života naplno a žití života naplno.

Veľa ľudí si myslí, že duchovno je o (nad)prírodzených schopnostiach ako telekinéza, telepatia, videnie aury a podobne. Áno, je to súčasť duchovna, ale nie je to podstata duchovna. Veľa ľudí sa chce naučiť vidieť aury, astrálne cestovať a chce mať jednoducho duchovné zážitky. Áno, je to určite zaujímavé, ale nie je to až tak dôležité pre život. Najdôležitejšie je spoznať samého seba a naučiť sa milovať – bezpodmienečne. A prežívať túto lásku denno denne.

Keď spoznáš samého seba, začnú sa diať veci… zrazu pochopíš jednotu, bezpodmienečnú lásku a veľa iných vecí. Ochutnáš plody duchovného sveta.

Podstatou duchovna je sebaspoznanie a (seba)láska. Obrovská láska, ktorú človek bez duchovného poznania nedokáže cítiť, preto ju ani nedokáže pochopiť. Nie je to láska, ktorú pozná väčšina ľudí. Nie je to len láska k partnerovi, či k deťom, alebo iným ľuďom. Je to láska k celému stvoreniu. Je to láska, ktorá siaha za hranice fyzického sveta, na ktorú ľudia zabudli, pretože žijú príliš materiálnym životom. Súčasťou tejto obrovskej lásky je aj obrovské šťastie. Šťastie a láska idú so sebou ruka v ruke.

Ten pocit obrovskej lásky, ktorý som si za pár mesiacov vypestoval, to sa nedá slovami opísať. To musíte jednoducho zažiť. Slovami môžem len popísať, že milujem všetko a všetkých. Cudzích ľudí, zvieratá, prírodu a vesmír. Milujem celé stvorenie z celého svojho srdca. Preto by som už nikomu vedome nedokázal ublížiť. Svoje schopnosti sa snažím využívať na tvorenie. Tvorenie z lásky. Vďaka tejto láske vnímam jednotu namiesto oddelenosti. Vnímam, že každý človek je v podstate rovnaký a vnímam všetkých ľudí ako seberovných. O jednote sa viac rozpisujem v článku “Čo znamená jednota?“.

Túto lásku človek prebudí v sebe tak, že začne na sebe makať. Začne pracovať na zmiernení svojich negatívnych vlastností a následne dokáže pocítiť lásku. Duchovno je z veľkej časti o sebarozvoji.

Súčasťou duchovna sú rôzne duchovné zážitky: skúsenosť s anjelmi, astrálne cestovanie, videnie aury, liečenie dotykom, prebudenie Kundalini a veľa iných úžasných vecí. Veľa ľudí to zažíva na vlastnej koži, či tomu veríte, alebo nie. Vravím, duchovno je o osobnej skúsenosti, nie je to žiadny výmysel. Častokrát sa stáva, že si najskôr niečo zažijem a neskôr si o tom prečítam. Je to úžasné. Niekedy sa nestačím čudovať.

Ako pochopiť duchovno?

Ak chceš pochopiť duchovno, musíš si ho zažiť. Inak to nejde. Musíš rozvinúť duchovnú inteligenciu. Ak zažiješ bezpodmienečnú lásku, jednotu, prebudenie Kundalini, anjelské znamenia, astrálne cestovanie, vtedy budeš mať s duchovnom osobnú skúsenosť. Túto osobnú skúsenosť ti nedá žiadne náboženstvo. Osobnú skúsenosť ti dá len sám život.

Ako na to?

Predpoklad k pochopeniu duchovna je neobmedzovať sa len na poznanie, ktoré dokážeš získať len racionálnym zmýšľaním. Musíš byť otvorený informáciam, ktoré tvoje racionálne zmýšľanie odmieta. Musíš otvoriť svoje srdce.

Základným kameňom pre osobnú skúsenosť s duchovnom je meditácia. Bez meditácie sa dá len ťažko pohnúť ďalej. Keď som začínal s meditáciou, nevedel som čo mám od nej čakať. No výsledky sa dostavili už po pár mesiacoch každodennej meditácie. Objavil som v sebe vnútorný pokoj, trvalé šťastie a lásku, zmenilo sa mi vedomie a vnímanie sveta. Účinky meditácie sa neustále stupňujú. Je to úžasné! O meditácii píšem v článku “Čo mi dala meditácia“.

Screen-Shot-2014-12-16-at-1.42.59-PM

Yoga

Hovoriť tu o yoge by bolo na dlho. O yoge píšem v článku “Čo je yoga?“. Určite si to preštuduj, stojí to za to.

Ako som sa dostal k duchovnu ja

O tom ako som sa dostal k duchovnu, píšem v článku “Ako som sa dostal k duchovnu“.

Prečo sa zaoberať duchovnom?

O tom si môžeš prečítať v článku “Prečo sa zaoberať duchovnom?“.

Duchovný rozvoj je jediná možnosť na záchranu ľudstva. Láska je cesta, láska je cieľ ♥


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥