Bhakti yoga

Bhakti yoga je jedna zo štyroch hlavných yógových ciest k osvieteniu. Jej praktikovanie je veľmi jednoduché a je pre každého. K praktikovaniu Hatha a Raja (radža) yogy je potrebná väčšia vnútorná sila a fyzické zdravie. K Jnana (džnana) yoge je potrebný náruživý a bystrý intelekt. Jediná požiadavka pre Bhakti yogu je otvorené srdce. Bhakti yogu môže praktikovať naozaj každý. Je to odporúčaná yoga pre dnešnú dobu. Bhakti joga učí ako zamestnať naše zmysly a činnosti tak, aby sme urobili duchovný pokrok.

Oddanosť

Bhakti znamená oddanosť. Namiesto toho, aby ľudia robili činnosti pre seba, robia ich pre potešenie Najvyššieho pána. To je Bhakti yoga – yoga oddanosti. Ak robí oddaný na prvý pohľad obyčajnú činnosť, nerobí ju pre seba, ale pre potešenie Boha, to je oddaná služba.

Stačí ak človek zahodí všetky pochybnosti, strachy a obavy a prejaví skutočnú lásku a oddanosť všemocnému Pánovi vesmíru. Pomocou Bhakti yogy človek dokáže pocítiť transcendentálnu lásku a šťastie a dokáže pochopiť kto je Najvyššia osobnosť božstva. Bhakti yoga nie je o viere. Je to o pochopení kto je Najvyššia osobnosť božstva a o pocítení transcendentálnej lásky a šťastia. Áno, môžete aj slepo veriť, ale budete za náboženského fanatika. K pochopeniu kto je Najvyššia osobnosť božstva potrebujete určitú dávku duchovnej inteligencie. Duchovnú inteligenciu si vyvyniete a zvýšite práve vďaka Bhakti yoge. Čím dlhšie ju praktikujete, tým viac dokážete pochopiť. Nie je to o slepej viere. Je to o praktikovaní činností, ktoré sú veľmi príjemné, veľmi prospešné, veľmi účinné a priaznivé pre všetkých.

Praktická yoga

Bhakti yoga je veľmi praktická a jej praktikovanie má veľmi pozitívne účinky. Súčasťou Bhakti yogy je:

Načúvanie o Najvyššej osobnosti božstva

Načúvanie o Krišnovi či už z kníh, alebo z prednášok nám môže otvoriť oči a vďaka tomu si uvedomíme viac a viac.

HareKrisna-prednaska-elfoslav

Počúvanie Hare Krišna mahá-mantry, spievanie, alebo vyslovovanie mahá-mantry:

Haré Krišna, Haré Krišna,
Krišna Krišna, Haré Haré
Haré Ráma, Haré Ráma
Ráma Ráma, Haré Haré

vedie k očisteniu srdca a mysle.

Prijímanie duchovného jedla

K oddanej službe patrí aj ponúknutie jedla Bohu a jeho následné prijímanie, čiže jedenie. Ak Boh jedlo prijme, stáva sa z neho duchovné jedlo, ktoré získa úžasnú vôňu a chuť potešujúcu zmysly. Takéto jedlo sa nazýva prasádam – božia milosť a je to najlepšie jedlo na svete. Viac o prasádam píšem v článku “Duchovné jedlo – prasádam“.

prasadam

Zdržiavanie sa v spoločnosti oddaných

Na to, aby ste pochopili význam a silu oddanej služby, je dobré zdržiavať sa medzi tými, ktorí oddane slúžia. Môžete získať inšpiráciu ako môžete svoje činnosti zapojiť do oddanej služby.

Zo začiatku pravdepodobne nebudete chápať načo je dobré počúvanie a spievanie Hare Krišna mahá-mantry. Pochopíte tomu až keď pocítite prvé blažené účinky. Účinok prasádam takisto nemusíte cítiť hneď, ale jeho duchovnú chuť pocítite určite. Keď som prvýkrát jedol prasádam, hovoril som, že je to najlepšie jedlo aké som kedy jedol. A hovorím to doteraz. Lepšieho jedla niet.

10506716_757504500953336_5597226889573483188_o

V článku “Hare Krišna” píšem o tom ako som prvýkrát navštívil oddaných Krišnu. Chrámy majú v Prahe, Brne, Bratislave a Abranovciach. Na stránkach www.iskcon.sk a www.harekrsna.cz nájdete viac info.

Účinky Bhakti yogy

Bhakti yoga zjemňuje srdce, odstraňuje žiarlivosť, nenávisť, chlipnosť, hnev, egoizmus, pýchu a aroganciu. Prináša radosť, blaženosť, lásku, mier a múdrosť. Všetky starosti, úzkosti, strachy a psychické problémy úplne zmiznú. Môžem to z vlastnej skúsenosti potvrdiť. V súčasnej dobe je odporúčané hlavne spievanie Hare Krišna mahá-mantry a chantovanie (čentovanie), čož je vlastne meditácia mantrou. O meditáciach píšem v článku “Čo mi dala meditácia“. Najúčinnejšie však je ak človek praktikuje viacero činností Bhakti yogy. Najlepšie všetky.

Bhakti yoga je veda

Bhakti yoga je založená na vedeckej bázi. Na začiatku je predpoklad – hypotéza. Nasleduje pokus pre overenie predpokladu. A pokus nám ukáže či bol náš predpoklad správny. V Bhakti yoge máme predpoklad, že jej praktikovanie očisťuje srdce a myseľ. Následne robíme pokus – praktikujeme Bhakti yogu – načúvame o Krišnovi, spievame o Krišnovi, čítame o Krišnovi a prijímame duchovné jedlo. Po niekoľkých mesiacoch na sebe pocítime zmenu. Pocítime, že sa nám očistilo srdce aj myseľ – máme dôkaz v podobe osobnej skúsenosti. Existujú rôzne stupne vedomia Krišnu, ktoré môžete dosiahnuť a pocítiť na vlastnej koži. Sú popísané v Bhagavad gíte.

Bhakti yoga je veda, ale celkom jednoduchá veda pre každého. Každý sa môže stať vedcom a overiť si tak predpoklady, ktoré má zatiaľ iba na teoretickej rovine. Každý môže pocítiť vedomie Krišnu na vlastnej koži. Stačí len chcieť. To je celá veda. Často sa stáva, že máte najskôr nejakú osobnú skúsenosť a potom zisťujete čo vlastne zažívate. Je to úžasné.

Načúvanie, spievanie, čítanie a jedenie skvelého jedla vám nič nezoberie. Práve naopak. Dá vám to veľmi veľa. Už len vďaka pravidelnému spievaniu Hare Krišna mahá-mantry dokážete pocítiť transcendentálne šťastie.

Haré Krišna, Haré Krišna,
Krišna Krišna, Haré Haré
Haré Ráma, Haré Ráma
Ráma Ráma, Haré Haré

Lenže to chce vytrvalosť. Nemôžete očakávať výsledky za týždeň. Aj keď začnete chodiť do posilky, tak vám svaly nenarastú za týždeň. Nemusíte sa vzdávať všedného života, Bhakti yogu dokážete praktikovať popri bežnom živote. Tak ako dokážete chodiť do posilňovne, alebo do kostola, tak dokážete praktikovať Bhakti yogu.

Naozaj to funguje?

Celá Bhakti yoga sa vám môže zo začiatku zdať ako obyčajný výmysel. Nebudete chápať ako dokáže jednoduchá Hare Krišna mahá-mantra očistiť srdce a myseľ. Nebudete chápať ako môže byť jedlo duchovné. To je v poriadku. Tiež som tomu nechápal. Až keď som pocítil účinky na vlastnej koži, vtedy som to pochopil. Vravím, nie je to o viere, je to o praxi, osobnej skúsenosti a pochopení. Každý si to môže vyskúšať, zažiť a pochopiť. Už len samotné spievanie alebo vyslovovanie Hare Krišna mahá-mantry je účinné. Ak chcete pocítiť aké to je očistiť si srdce a myseľ, začnite vyslovovať Hare Krišna mahá-mantru každý deň aspoň 108 krát. Najúčinnejšie je chantovanie (čentovanie), inak povedané meditácia mantrou. Ako na to sa dozviete v článku “Čo mi dala meditácia“.

Vďaka Bhakti yoge môžete spoznať svoju božskú podstatu a neskôr aj Boha samotného. Vďaka Bhakti yoge sa dokážete zbaviť svojich zlých vlastností, ktoré pochádzajú z falošného ega.

Vďaka učeniu Hare Krišna praktikujem Bhakti yogu už nejaký ten mesiac a výsledky sú jednoducho úžasné. Píšem o tom v článku “Vedomie Krišnu“.

Teraz máte teoretickú znalosť Bhakti yogy. Nemusí vám to dávať zmysel. Zmysel vám to bude dávať až keď ju začnete praktikovať a pocítite prvé účinky. Potom budete chcieť aby praktikoval Bhakti yogu každý, pretože zistíte, že je to prirodzený spôsob ako žiť šťastný a vyrovnaný život.

Hare Krišna!


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥