Myseľ výmyselník

Nechávame sa klamať vlastnou mysľou. Pokiaľ sa stotožňujeme s našou mysľou a myšlienkami, ktoré vyprodukuje, máme seriózny problém. Myseľ si často vymýšľa hlúposti a zavádza nás. Odvádza nás od reality a vytvára si rôzne vymyslené koncepty.

Domnienky

Myseľ neustále vytvára nejaké domnienky a máme tendenciu tieto domnienky považovať za pravdu. Je oveľa jednoduchšie považovať svoju domnienku za pravdu ako overiť si či je to naozaj tak. Domnienky sú nebezpečné a nepríjemné hlavne vtedy, keď sa z mysle jedného človeka šíria do mysle ďalšieho – keď ľudia svoje domnienky zdieľajú medzi sebou. To má za následok, že ľudia nežijú v realite, ale v domnienkach, ktoré považujú za skutočnosť.

Napríklad spolužiak nepríde do školy. Nám sa v hlave spustí vlna domnienok prečo asi neprišiel. Vyberieme si z toho najvhodnejšiu domnienku a keď si nedáme pozor, budeme ju považovať za pravdu a rozšírime ju medzi ostatných. Ostatní to jednoducho prijmu, lebo im to dáva zmysel. Pritom to môže byť totálny výmysel. Keď spolužiak príde do školy a dozvie sa aké domnienky sa o ňom šíria, ostane zhrozený. Môže sa akokoľvek snažiť dať veci na pravú mieru a hovoriť prečo v skutočnosti neprišiel do školy, ale ostatní už budú mať svoje domnienky v sebe tak zaryté, že nebudú veriť skutočnosti. Toto sa deje veľmi často. Veľmi často podľahneme domnienkam, či už svojim, alebo cudzím.

Prišiel som na dva spôsoby ako zneškodniť domnienky:

  1. Jednoducho domnienky ignorovať a neprikladať im žiadnu váhu.
  2. Svoje domnienky si overiť ak je to možné.

Ak si prestaneme vytvárať domnienky a prestaneme veriť domnienkam ostatných, náš život bude oveľa kvalitnejší, budeme žiť viac v realite a nenecháme sa manipulovať. Ak už máme nejakú domnienku, mali by sme si ju overiť. Domnienka je čokoľvek, čo si nemôžeme overiť.

Domýšľavosť

Často sa stáva, že niekto niečo povie a poslucháč si k významu niečo domyslí a zrazu je prekrútený celý význam. Potom sa tieto prekrútené slová šíria a keď sa dostanú až k tomu, kto povedal pôvodnú verziu, ostane prekvapený ako na to ľudia prišli, že on toto povedal. Toto sa deje veľmi často a je to veľmi nepríjemné. Vznikajú zbytočné nedorozumenia.

Nie je dobré domýšľať si a prekrúcať slová. Dajte si na to pozor.

Fantasmagória

Myseľ nám dokáže priniesť rôzne myšlienky a obrazy. Škoda, že väčšina sú len fantasmagória. Myseľ nás často metie a odnáša od reality. Často sa ukájame mentálnou špekuláciou namiesto toho, aby sme zistili aká je skutočnosť.

Mentálna špekulácia

O mentálnej špekulácii píšem v článku „Mentálna špekulácia“. Akákoľvek myšlienka, ktorej pravdivosť si nemôžeme overiť, je špekulácia.

Mentálnej špekulácie sa môžeme zbaviť tak, že nebudeme tieto špekulatívne myšlienky považovať za pravdivé kým si neoveríme ich pravdivosť. A nebudeme ich ani šíriť ďalej a miasť tak ostatných ľudí. Je lepšie priznať si, že neviem ako sa veci majú ako nad nimi špekulovať a ešte aj šíriť tieto špekulácie a miasť tak ostatných. Žiaľ ľudia to robia veľmi často. Oddávajú sa mentálnej špekulácii a ešte ju hrdo šíria a zastávajú si ju ako pravdu. Ja som to robil tiež, ale uvedomil som si aká je to hlúposť a snažím sa neoddávať sa mentálnej špekulácii a vždy si svoje myšlienky overiť predtým, než ich vypustím do sveta.

Odsudzovanie

Myseľ výmyselník často odsudzuje ostatných – ten je taký, tá je taká… ja som lepší, on je horší. Odsudzovanie pramení z falošného ega, ktoré sa nás snaží presvedčiť, že my sme najlepší a ostatní sú horší. Pritom realita je často iná. Často my sme tí horší, ale kvoli svojmu veľkému egu to nevidíme. Namiesto toho, aby sme si priznali svoje nedostatky, poukazujeme na nedostatky iných a zveličujeme ich, aby sme zakryli svoje nedostatky. To je obranný mechanizmus ega.

Práca s mysľou

Odsudzovanie na základe výzoru, správania, národnosti, majetku, vytváranie a šírenie domnienok, mentálna špekulácia, to je bežná prax. Ale dá sa s tým pracovať. Keď si uvedomíme, že do mysle prichádzajú myšlienky, môžeme ich jednoducho analyzovať a častokrát môžeme zistiť, že sú to úplne zcestné myšlienky. Môžeme tak pracovať so všetkými myšlienkami. Predpoklad k práci s mysľou je nestotožňovanie sa s ňou. Ak sa niekto stotožňuje s mysľou, nedokáže oddeliť myšlienky od svojho pravého JA.

Nie som myseľ

V poslednom čase len pozorujem čo moja myseľ vyprodukuje a nestačím sa čudovať. Nestotožňujem sa už s veľa myšlienkami (pýcha, povyšovanie sa, domnienky, odsudzovanie, mentálna špekulácia,…). Tieto myšlienky neustále prichádzajú (netuším odkiaľ), ale uvedomujem si, že nie som myseľ. Myseľ je síce súčasť môjho tela, ale nie som to ja. Ja som len pozorovateľ. Myseľ je veľmi ťažké ovládnuť.

Arjuna hovorí v Bhagavad-gíte 6.34:

„Ó, Kṛṣṇa, veď myseľ je nestála, búrlivá, spurná a veľmi silná. Myslím si, že skrotiť vietor je ľahšie.“

A Krišna mu na to vo verši 6.35 odpovedá:

„Pán Śrī Kṛṣṇa riekol: „Ó, bojovník mocných paží, ó, syn Kuntī, nepochybne je veľmi ťažké ovládnuť prelietavú myseľ, ale možno to dokázať vhodným cvičením a nepripútanosťou.““

Význam od Jeho Božskej Milosti Šrílu Prabhupádu: Śrī Kṛṣṇa súhlasil s Arjunom, že je veľmi ťažké ovládnuť prelietavú myseľ. Zároveň však povedal, že sa to dá dokázať pomocou vhodného cvičenia a nepripútanosti. Z čoho pozostáva toto cvičenie? V dnešnej dobe sa nikto nedokáže riadiť podľa prísnych pravidiel a predpisov yogy, čiže žiť sám na posvätnom mieste, krotiť myseľ a zmysly, upnúť myseľ na Najvyššiu Dušu, žiť v celibáte a tak ďalej. Zato však človek môže oddane slúžiť Pánovi deviatimi rôznymi spôsobmi a byť si tak vedomý Kṛṣṇu. Prvým a najdôležitejším z nich je načúvať o Kṛṣṇovi. To je veľmi účinná transcendentálna metóda na očistenie mysle od všetkej hmotnej nečistoty. Čím viac načúvame rozprávaniam o Kṛṣṇovi, tým viac sme osvietení a zanechávame všetko, čo odvádza naše myšlienky od Kṛṣṇu. Pri odvrátení mysle od činností, ktorých cieľom nie je potešiť Pána, sa automaticky dostaví vairāgya alebo stav, keď je myseľ odpútaná od hmoty a zapojená do duchovných aktivít. Odpútať myseľ od hmoty spôsobom, ktorý odporúčajú stúpenci neosobnej filozofie, je nepochybne omnoho ťažšie, než pripútať myseľ ku Kṛṣṇovi. To je oveľa praktickejšie, lebo vďaka počúvaniu o Kṛṣṇovi sa človek automaticky prestane zaujímať o hmotu a pripútava sa k Najvyššiemu. Táto pripútanosť sa nazýva pareśānubhava alebo duchovná spokojnosť. Podobá sa spokojnosti, ktorú cíti hladný človek pri každom súste jedla, ktoré prehltne. Čím viac hladný človek je, tým sa cíti byť silnejší a spokojnejší. Aj pri vykonávaní oddanej služby cíti človek transcendentálne uspokojenie, keďže jeho myseľ nelipne na hmotných predmetoch. Je to čosi podobné ako liečiť chorobu odbornou liečbou a špeciálnou diétou. Načúvanie o Kṛṣṇových transcendentálnych zábavách sa prirovnáva k odbornej liečbe šialenej mysle a jedlo obetované Kṛṣṇovi je pravou diétou pre trpiaceho pacienta. Táto liečebná metóda sa nazýva bhakti-yoga alebo vedomie Kṛṣṇu.

Vedomie Krišnu a ovládnutie mysle

To, čo sa píše v Bhagavad-gíte, si môžeme jednoducho praktikovaním vedomia Krišnu overiť. Vďaka meditácii Hare Krišna mahá-mantrou som si uvedomil, že nie som myseľ. Že moja myseľ je ako utrhnutá z reťaze a vymýšľa si rôzne hlúposti. Je veľmi nebezpečné stotožňovať sa so svojou mysľou. Myseľ vytvára predsudky, domnienky a mentálne špekulácie, ktoré sa môžu javiť ako pravdivé, no akonáhle ich konfrontujeme s realitou, môžeme zistiť, že sa jedná o výmysly.

“Človek sa musí pomocou svojej mysle oslobodiť, nie degradovať. Myseľ je ako priateľom, tak aj nepriateľom podmienenej duše.” – BG 6.5

Človek, ktorý sa stotožňuje s mysľou, nie je na tom príliš dobre. Myseľ mu neustále diktuje čo má robiť a čo si má myslieť. Ale človek, ktorý sa prestal stotožňovať s mysľou, je na tom oveľa lepšie, pretože dokáže myšlienky posudzovať, filtrovať a dokonca aj zahnať preč. Nenechá sa ovplyvňovať domnienkami, predsudkami a mentálnou špekuláciou.

meditation-small

Každý, kto úprimne nasleduje proces vedomia Krišnu, sa môže postupne prestať stotožňovať s mysľou a myseľ ho už nebude ovládať, nebude mu diktovať čo si má myslieť a čo má robiť. Bude môcť analyzovať myšlienky a rozhodnúť sa ako s nimi naloží. Prestane sa stotožňovať s falošným egom, ktoré človeka drží v ilúzii, že je najlepší a neomylný a že je toto telo.

Vedomie Krišnu je spiace v každej živej bytosti a je možné ho prebudiť pravidelným počúvaním, spievaním, alebo recitovaním Hare Krišna mahá-mantry:

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

Ak už máte pokrk výmyslov svojej mysle, vyskúšajte proces k ovládnutiu mysle – proces vedomia Krišnu. Neoľutujete. Je to najjednoduchší a najúčinnejší spôsob sebarealizácie v tomto veku. Viac o vedomí Krišnu sa dočítate v kategórii “Hare Krišna“.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • silvester

    asi ti pokazím tvoju ilúziu:
    matka tereza bola vatikánska prostitútka
    a mahatma ghandi nebol mahatma, ale skorumpovaný politik

    na tej fotke, kde si odfoteny ty, sedíš v tureckom sede a MYSLÍŠ si, že medituješ, to máš pod tou zelenou čiapkou ruženec, a prečo ho máš schovaný – ?hanbíš sa

    meditácia je stav, keď nerobíte vôbec nič a aj myseľ je vypnutá. meditácia je absolútne stíšenie mysle – žiadne spievanie, žiadne predstavy, žiadna koncentrácia. človek jednoducho je.

    ak som ti tymto článkom ukrivdil a si na správnej ceste, tak prepáč. držím ti palec na ceste k tojmu osvieteniu resp. uvedomuniu, že už osvietený SI.

    z tých tvojich článkov mám pocit, že si ešte dosť pomýlený aj keď si za posledných pár rokov prešiel kúsok cesty.

  • silvester
  • Filip Dobrovsky