Problém ega

Ego sa dá chápať dvoma spôsobmi:

1. Ego ako označenie ľudskej jedinečnosti a odlišnosti od ostatních ľudí, prípadne freudovské ego.

2. Duchovné ego, ktoré spôsobuje to, že človek musí mať vždy pravdu, je pyšný, často sa rozčuľuje, dokáže nenávidieť, nedokáže odpúšťať… všetky zlé vlastnosti ľudí pochádzajú z tohto ega, ktoré ich ovláda. Človek by mal vedieť ovládnuť toto ego, no častokrát ego ovláda jeho. Prakticky je otrokom ega a nie je jednoduché sa z jeho otroctva vymaniť. Mnoho ľudí si myslí, že ich konanie je správne, no v skutočnosti za nich koná ich ego. Ľudia konajúci pod vplyvom ega konajú viac zlého ako dobrého, aj keď si to sami neuvedomujú. Klamú, hádajú sa, vyvolávajú konflikty chtiac, či nechtiac, myslia si, že sú najlepší na svete, neprijímajú názory ostatných ľudí…

ego-and-soul

Ako ovládnuť ego?

Prvý krok je všímať si svoje správanie a emócie a uvedomiť si, že ma ovláda ego. Napríklad keď sa idem hádať za svoju pravdu, mal by som si všimnúť, že za mňa koná ego. Alebo keď sa na niekoho nahnevám, spýtam sa sám seba “prečo sa vlastne hnevám?” a zvyčajne je to úplne hlúpy a nepodstatný dôvod prameniaci z ega.

Treba len pracovať so svojimi myšlienkami a pýtať sa prečo. Treba začať žiť vedome.

Keď ovládnem ego

Keď sa naučíš ovládať ego, už sa viac nebudeš dostávať do konfliktov, nebudeš sa hnevať, pochopíš, že ľudia majú právo mať iný názor ako ty a nebudeš im ich ho brať. Namiesto toho im mierumilovným spôsobom ukážeš tú svoju pravdu, ale nebudeš im ju nútiť. Keď ju nepochopia, je to ich problém. Iba človek pod nadvládou ega musí mať vždy pravdu, svoju osobnú a obmedzenú pravdu.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • Ivan Teleranko Dvorsky

    😀 ten zaver je dost drsny, akoby za teba hovorilo ego 😀
    “…ukazes tu svoju pravdu…, ked ju nepochopia je to ich problem 😀

    • http://hromnik.com Tomáš Hromník

      Nuž, čo už 😀

  • Mi Foo

    a ked má človek nízke ego ? 😀

    • http://hromnik.com Tomáš Hromník

      Nedostatok sebalásky, aj o sebaláske bude článok.