Zmena spoločnosti a raj na Zemi

Kresťania vidia raj ako nejaké miesto, na ktoré sa dostanú po smrti. No mnohí z nich možno netušia, že raj môže byť aj na Zemi a môžeme ho dosiahnuť postupným uvedomením celého ľudstva. Že je to nemožné? Poďme sa na to pozrieť.

Raj na Zemi tu a teraz

Keď niekomu poviem, že môžeme mať raj na Zemi, tak na mňa neveriacky pozerá a jeho argumenty sú asi takéto: “To by sa museli zmeniť všetci a to nie je možné”. A ja sa pýtam “Prečo to nie je možné?”. Veď ja som sa zmenil a vidím obrovskú zmenu v zmýšľaní mnohých ľudí, ktorých stretávam.

Peklo na Zemi tu a teraz

Mnoho ľudí zažíva vo svojich životoch hotové peklo. Mnoho ľudí celý život hladuje, žijú v krajinách, kde sú vojnové konflikty, žijú pod nadvládou nenávistných a chamtivých ľudí. Peklo na Zemi existuje. Spôsobujú ho sami ľudia. Prečo by tu nemohol byť aj raj?

Ľudstvo má momentálne dve možnosti. Buď sa uvedomí a začne naprávať škody, ktoré napáchalo, alebo príde ešte väčšia skaza, ktorá sa bude naprávať už len veľmi ťažko.

Uvedomelí ľudia

Čítam príbehy o ľuďoch, ktorí nežili zrovna cnostný život, ale po páde na hubu v živote sa zmenili a uvedomili si mnoho vecí. Dokonca takých ľudí stretávam. V určitej fáze života sa dostali na úplné dno a mali na výber. Buď ostanú na tom dne, čož pre veľa ľudí nie je zrovna príjemné, alebo sa vyškrábu hore a zmenia svoje zmýšľanie. Poznám naozaj veľa ľudí, ktorí svoje zmýšľanie zmenili a sú z nich ľudia na nepoznanie od ich bývalého JA. Aj ja patrím medzi nich.

Postupná zmena k lepšiemu

Ľudia chcú prirodzene všetko hneď. Lenže tak to nefunguje. Zmena je proces, ktorý trvá určitú dobu. Len málo ľudí sa zmení zo dňa na deň. Častokrát sa stretávam s názorom, že niektorí ľudia sa nikdy nezmenia. Niektorí ľudia tvrdohlavo hovoria “Ja svoj názor aj tak nezmením”. No v živote sa udejú také veci, ktoré prinútia človeka k zamysleniu nad svojim životom a nad životom celkovo. Človek si môže vybrať, či sa bude ľutovať, alebo sa zamyslí a pochopí čo sa mu stalo a prečo sa mu to stalo.

Zmena cez samého seba

Viem, píše sa to v mnohých motivačných knihách, hovorí sa o tom v mnohých motivačných prednáškach ale má to svoj dôvod. My nemôžeme zmeniť človeka inak ako sami cez seba. Márne budeme vodu kázať a víno piť. Akonáhle zmeníme sami seba, mnoho ľudí naša zmena pravdepodobne zaujme a buď nás odsúdia, alebo sa možno budú chcieť zmeniť aj oni. Táto zmena je zmena k lepšiemu a nazýva sa uvedomelosť, pretože si človek zrazu uvedomí veci, ktoré si predtým neuvedomal. Uvedomí si, že negatívne emócie a vlastnosti ako hnev, pýcha a nenávisť ho vyvádzajú zo stavu pohody a človek predsa chce byť v pohode. A tak začne s týmito emóciami a vlastnostami pracovať a naučí sa ich ovládať. Už viac nebudú ovládať jeho, ale on ich. Keď sa človek naučí pracovať so svojou mysľou, dostane sa do stavu pohody, do stavu uvedomenia sa. Postupne zistí mnoho vecí, ktoré sú pre človeka prirodzené, ale tým, že sa vzdialil od prírody, na ne zabudol.

Funguje to asi takto:

viral

No a potom, že to nie je možné.

Ako na uvedomelosť

Je veľa spôsobov ako na to a je najlepšie praktikovať všetky:

Čítanie správnych kníh a článkov – čítanie kníh a článkov od uvedomelých ľudí ti otvorí oči a zmení tvoj pohľad na svet a seba samého. Na internete nájdeš množstvo článkov, stačí si vyhľadať čo ťa zaujíma a začať nasávať informácie. No potom treba informácie aj triediť a filtrovať, aby sa z teba nestal nejaký sektársky maniak 😉 Najlepšie je čerpať z viacerých zdrojov a vybrať si z toho esenciu toho najlepšieho. Čítaj komentáre, ktoré ti povedia viac o relevantnosti článku a dajú viac informácií a skúseností od iných ľudí.

Zmena stravovania – mne k uvedomeniu výrazne pomohla vegetariánska strava. Po pol roku bez mäsa som pocítil obrovskú zmenu vo svojom zmýšľaní. Obrovskú očistu mysle od všetkého negatívneho.

Samota – Matej Valuch vo svojej knihe Univerzita samoty tvrdí, že by odporučil každému univerzitu samoty. Keď je človek sám so sebou, sám so svojimi myšlienkami, príde na veľa vecí. Dopraj si aspoň pár minút denne osamote. Najlepšie po obede, alebo večer, aby si si mohol zhrnúť deň a utriediť myšlienky po celodennom zhone.

Častejšie chodenie do prírody – praktikuj prechádzky do prírody aspoň raz za týždeň po 2 hodiny. Najlepšie osamote. Víkendy v prírode sú najlepšie (už aj s priateľmi :)).

Uvedenie nadobudnutých poznatkov do praxe – Teória je fajn, no bez jej praktikovania sú to len prázdne a bezvýznamné slová a myšlienky. Začni sa správať a konať podľa toho, na čo si prišiel.

Utópia

Pesimisti budú stále tvrdiť, že ľudia sa nezmenia, svet sa nezmení. No na základe vlastnej skúsenosti môžem povedať, že svet sa mení. Stretávam stále viac uvedomelých ľudí. Moji priatelia sa stávajú uvedomelými. Ľudia mi píšu a hovoria, že sa im páčia moje články. Zmena prichádza, či chceš, alebo nechceš.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • http://www.martinzakostelsky.cz Martin Zákostelský

    Change is coming…