Čo mi chôdza naboso dala a čo mi vzala

Ten pocit slobody, keď ideš z domu a nemusíš sa obúvať, to je na nezaplatenie. Od mája 2015 do augusta 2015 som mal obuté ponožky a topánky len 3x. Zažil som s bosými nohami celkom zaujímavé dobrodružstvá.

Zvedaví ľudia

Ľudí zaujíma prečo chodím bosý. Na rôzne otázky dávam rôzne odpovede. Napríklad:

– Ty ideš fakt von bosý?

– Ja nie som bosý, veď mám topánky, pozri sa lepšie.

Na otázku “Prečo si bosý?” existuje veľa odpovedí:

  • Ja nie som bosý, pozri sa lepšie.
  • Zabudol som sa obuť.
  • Stratil som topánky.
  • Cítim sa slobodnejšie.

Zo začiatku sa susedia a známi čudovali a niektorí si mysleli a stále myslia, že mi šibe. No neskôr sa ľudia začali seriózne pýtať prečo chodím bosý, či sa nebojím, že na niečo stupím a podobne. Nakoniec si zvykli, že chodím bosý a ja tiež.

Pozeraj sa kam kráčaš!

“Pozeraj sa kam kráčaš!”, hovoria rodičia svojim deťom. Keď chodím naboso, dávam si pozor kam stúpam. Cítim každú jednu nerovnosť, každý jeden kamienok. Keby ľudia chodili naboso, ani by ich nenapadlo rozbiť sklo na chodníku.

Hneď po otázke “Prečo chodíš bosý?” nasleduje otázka “A to sa nebojíš, že sa ti niečo zapichne do nohy?“. Tu je krásne vidieť ako ľudí ovláda strach. Ľudia sa boja niečoho, čo je na 99% nepravdepodobné, ale boja sa len tak preventívne. Keď dostanem otázku “A to sa nebojíš, že stupíš na sklo?“, odpovedám “Vidíš tu niekde sklo?“. No a väčšinou nevidia :))

Ľudia majú v hlavách strach už nainštalovaný. Nainštalovali ho tam rodičia, škola, spoločnosť,… lenže ja som si zohnal antivírus a tento program strachu mi odstránil. Za celé 4 mesiace čo chodím bosý sa mi ešte nič nestalo. Občas som stupil na nejaký ostrý kameň a zabolelo ma to, ale inak v pohode. Chodidlá zatiaľ držia a sú odolnejšie ako predtým.

Pôžitok z chôdze

Chôdza je zrazu pôžitok a zážitok. Keď kráčam naboso, vnímam naplno povrch po ktorom stúpam. V meste bývajú často rôznorodé povrchy – kachličky, jemný asfalt, drsný asfalt, vychodené hlinené cestičky,… najlepšie sú samozrejme jemné prírodné povrchy ako tráva a hlina, ktorých je v meste málo. Vnímam každú jednu zmenu povrchu. Nekráčam len preto, aby som sa niekam dostal. Z chôdze mám pôžitok, ktorý vnímam naplno. Musím sa sústrediť kam stúpam, aby som nestupil na niečo, čo by ma mohlo zraniť.

Prvýkrát som skúšal chodiť naboso v meste keď pršalo. Cítiť pod nohami mokrú zem je super. Ešte viac super je, keď môžem stupiť do kaluže. Akoby som sa vrátil do svojich detských čias. Deti z nejakého dôvodu rady stúpajú do kaluží. Obutý sa kalužiam vyhýbam, no keď idem naboso a vidím kaluž, už aj som v nej.

11754451_10206229298844019_7936646103621000095_o

DCIM100MEDIA

Chôdza naboso mi ponúka nové zážitky z nových povrchov. Ten, kto nikdy neskúsil chôdzu naboso, je o tieto zážitky ukrátený.

Turistika naboso

Skúšal som aj turistiku naboso. Spočiatku som vládal chodiť len na krátke 2 hodinové prechádzky, po ktorých ma boleli chodidlá. Neskôr keď mi chodidlá stvrdli, som dokázal prejsť aj 12km bez toho, aby ma nejak extra boleli chodidlá.

Najväčší extrém som zažil v júni, keď som sa vybral naboso z Malinô Brda do Vlkolínca. Malo to byť celkovo 8km tam aj späť. Trochu som zablúdil a do Vlkolínca som sa ani nedostal. Bol som na nohách 6 hodín a posledných pár kilometrov som si myslel, že mi budú musieť amputovať chodidlá. Tak ma boleli. Ale nakoniec som to zvládol a nohy tiež. Bol to extrém, no zistil som čo všetko vydržím.

IMG_20150607_133622

IMG_20150607_150329

IMG_20150607_145630

Festival Pohoda naboso

Na Pohodu 2015 som prišiel bosý a povedal som si, že dám celú Pohodu naboso. A tak sa aj stalo.

IMG_20150709_175508

Bol som prekvapený koľko ľudí si užívalo Pohodu naboso.

IMG_20150710_144621

Na Pohode bola večer a v noci celkom zima (asi 10°) a keďže som nemal ani ponožky, ani topánky, neostávalo mi nič iné ako byť naboso. Zistil som, že chodenie po studenej zemi je podobné ako chodenie po horúcej zemi a naučil som sa užívať si aj chladnú zem. Je to len iná forma energie. Ešte som zistil, že betón bol teplejší ako tráva. Strachom ovládaní ľudia by si mysleli, že som prechladol, ale prd. Nejaká zima ma neskolí.

Spojenie s prírodou

Keď chodím naboso v prírode, cítim spojenie s prírodou. Cítim, že som súčasť prírody, súčasť matky Zeme. Tento pocit nemáte šancu zažiť keď chodíte v topánkach. Chôdzu v topánkach v prírode by som prirovnal k sexu s kondómom. Ak chcete mať väčší pôžitok z pobytu v prírode, odporúčam vyzuť sa a precítiť to úžasné spojenie s matkou Zemou. Keď vidím obutých ľudí v prírode, je mi ľúto, že sa ochudobňujú o tento zážitok.

Nepotia sa mi chodidlá

Nepotia sa mi chodidlá a teda ani nesmrdia. Keď sa vyzujete z topánok po niekoľkohodinovej prechádzke, nie je to príjemná aróma. V lete je lepšie nosiť priedušnú, alebo žiadnu obuv.

Zvýšené povedomie o prostredí

Všímam si viac kam stúpam a keď vidím na zemi sklo, alebo niečo iné, čo tam nepatrí, tak to zdvihnem a zahodím do koša ak je nejaký poblíž.

IMG_20150813_091219

Nové priateľstvá

Keď chodím naboso, reakcie ľudí sú rôzne. Už som vďaka chôdzi naboso získal niekoľko nových priateľov, ktorým je chôdza naboso blízka a sympatická.

Obmedzenia

Chôdza naboso má aj svoje obmedzenia. Napríklad na festivaloch a koncertoch by som naboso nešiel do poga. Topánky som mal obuté na jarmoku, kde je vysoká koncentrácia ľudí a teda nemožnosť poriadne vidieť čo je na zemi.

Nepríjemný povrch

Kráčanie po štrkovej ceste naboso tiež nie je moc príjemné. Keď som šiel na turistiku tam, kde som to nepoznal, banoval som, že idem naboso. Narazil som na štrkovú cestu a bolelo to. Musel som ísť vedľa cesty po tráve.

Extrémne teplo

Ak je na slnku viac ako 40 stupňov, asfalt a betón v meste celkom páli. Išiel som raz na pravé poludnie cez Brno keď bol zrovna taký výpek. Užíval som si teplý chodník. Čím ďalej som kráčal, tým väčšie  teplo som cítil na chodidlách. Asi po 100 metroch bolo to teplo také extrémne, že som si myslel, že sa mi spália chodidlá. Už keď som si myslel, že mi zhoria chodidlá, na poslednú chvíľu som našiel tieň. Skontroloval som chodidlá, či nie sú spálené a vydýchol som si. Neboli. Následne som musel kráčať iba po tieni. No niekde tieň nebol, tak som zrýchlil chôdzu a keď to znova tak pálilo, musel som nájsť aspoň kúsok tieňa, ktorý vrhali lampy alebo zaparkované autá a oddýchnuť si v tom tieni. Celkom som sa zabával. Bol to zážitok, ktorý by som obutý nezažil.

Zima

Ak je menej ako 15 stupňov, chodiť naboso sa ešte dá, ale nie je príjemné zdržiavať sa vonku bez pohybu.

Návštevy

Ďalšie obmedzenie sú návštevy u niekoho v byte. Asi by sa nikomu nepáčilo keby niekomu behám po byte so špinavými nohami. Ale mohol by mi dať pred dvere kýbel s vodou, mydlo a uterák, nech si najskôr nohy umyjem :))

Vyzujte sa

Chôdza naboso mi dala veľa zážitkov, ktoré by som obutý nezažil. Spočiatku som sa hanbil chodiť naboso, vravel som si “Čo si len o mne pomyslia…”, mal som viac obavy z toho ako budú na to ľudia reagovať ako obavy z toho, či na niečo stupím. Mal som v hlave akýsi blok a myslel som si, že to ľudia v mojom okolí budú považovať za čudné a mňa tiež za čudáka. Po pár mesiacoch chodenia naboso mi to už prišlo úplne prirodzené a ani trochu mi to neprišlo čudné. Ľudia v mojom okolí si na to tiež zvykli a namiesto “Tebe jebe” mi hovoria “Ty si borec“, aj keď v hlave majú možno stále “Tebe jebe“.

Naozaj každému odporúčam skúsiť chôdzu naboso. Aspoň v prírode.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥