Čo mi dala meditácia

Najskôr si upresnime čo je meditácia. Je to činnosť, vďaka ktorej sa človek odprostí od každodenného zhonu. Meditovať sa dá rôzne – prechádzkou, sedením so zatvorenými očami a dýchaním zhlboka, recitovaním meditačnej mantry,… spôsobov je veľa. Podstatou meditácie je, aby človek aspoň na chvíľu zabudol na všetky povinnosti a problémy v bežnom živote. Na čo je to dobré?

Pozitívne účinky meditácie

Už len to, že môžem ukľudniť svoju myseľ počas dňa, je pre mňa odmena. Poznáte to, celý deň niečo robíte, ste v zhone a tešíte sa na to, kedy si oddýchnete. Ja sa teším na meditáciu. Je to spôsob ako zrelaxovať svoju myseľ.

Počas meditácie často dostávam množstvo skvelých nápadov. Vraví sa, že meditácia je o zbavení sa myšlienok, no nie je tomu celkom tak. Pri meditácií nedokážete vypnúť myseľ úplne. Myseľ pracuje tak, či tak. Skôr je to o upokojení mysle od všetkého toho stresu a povinností. Vďaka meditácii dokážete prerušiť kolobeh neustálych myšlienok rozumu a dáte tak priestor myšlienkam pochádzajúcich z vnútorného hlasu.

Predstavte si, že aspoň na 10 minút prestanete myslieť na všetky povinnosti a problémy. 10 minút denne a môže vám to priniesť kľud, spokojnosť a vnútorný pokoj do bežného života.

Meditácia z vás nespraví žiadneho guru. Spraví z vás skutočného človeka.

Uvedomíte si svoje JA.

Tak ako je cvičenie dôležité pre udržanie fyzickej kondície a zdravia, tak je dôležitá meditácia pre udržanie psychickej pohody.

Strata času

Kedysi som považoval meditáciu za stratu času. Veď mám toľko vecí na práci, toľko povinností a nemám sa kedy zaoberať sprostosťami ako je meditácia. Ešte aby mi zabrala pol hodinu denne, to teda nie.

Je to úsmevné keď si uvedomíte koľko času trávite inými nezmyselnými činnosťami, ktoré môžu mať na prvý pohľad zmysel. Navyše môžete začať len 5 minútovou meditáciou denne.

Meditácia je dôležitá

Meditácia je dôležitá a nevyhnutná pre osobný a duchovný rozvoj. Pri meditácií sa človek stáva viac tým, kým je.

Meditácia je potrava pre dušu. Ak duša nedostáva potravu, ostáva malinká a prerastá ju ego. Veľké ego nie je pre človeka príliš dobré. Veľké ego robí len neplechu.

Ak začneš kŕmiť dušu každodennou meditáciou, duša začne rásť až jedného dňa prerastie ego. A to chceš. Pre vnútorný pokoj je potrebné, aby bola duša väčšia a silnejšia ako ego.

Každodenná meditácia ti prinesie vnútorný pokoj. Ver mi. Zo začiatku ti stačí 5 minút denne meditácie a výsledky pocítiš čoskoro. Dôležité je venovať sa meditácii každý deň. Je dobré kŕmiť dušu každý deň, aby nebola hladná. Svoje telo tiež kŕmiš každý deň, tak to isté rob pre dušu.

Začiatky bývajú ťažké

Keď som začínal meditovať (27.4.2015), tak som nevidel v meditácií moc zmysel. Jednoducho som si sadol, odrecitoval mantru za 10 minút a bolo. Po mesiaci som predĺžil meditáciu na 16 minút a neskôr o 2 týždne na 30 minút. Začal som kombinovať meditáciu mantrou, om meditáciu a meditáciu dýchaním. Meditoval som väčšinou ráno, ale niekedy mám na práci toľko vecí, že meditáciu odložím na neskôr. A čuduj sa svetu, počas celého dňa som myslel na to, kedy si už pôjdem zameditovať a vypnem od celodenného zhonu. Neskôr som začal praktikovať meditáciu po obede, alebo až večer. A je to pre mňa lepšie. Vždy večer mám nutkanie vypnúť od celodenného zhonu aby si myseľ oddýchla. Je to úžasný relax. Namiesto pozerania TV odporúčam meditáciu :))

Ako meditovať

Môžete nájsť veľa návodov na meditácie, no nikde som nenašiel, že sa dajú meditácie kombinovať. Ja kombinujem 3 typy meditácie a vyhovuje mi to dokonale. Začať s meditáciou je jednoduché a odporúčam začínať s krátkou meditáciou 5 – 10 minút. Nájdite si čo najtichšie miesto, kde vás tých 5 – 10 minút nebude nikto vyrušovať. Sadnite si do tureckého sedu a udržiavajte chrbticu vzpriamene. Ja mám rád, keď sa môžem o niečo oprieť.

meditation sitting

Zavrite oči a môžete začať.

Teraz máte na výber typ meditácie:

Meditácia mantrou – ja som začínal meditovať mahá-mantrou:

Haré Krišna Haré Krišna
Krišna Krišna Haré Haré
Haré Ráma Haré Ráma
Ráma Ráma Haré Haré

Táto meditácia je súčasťou Bhakti yogy, ktorá je stará viac ako 5000 rokov a je veľmi účinná. Bhakti yoga zjemňuje srdce, odstraňuje žiarlivosť, nenávisť, chlipnosť, hnev, egoizmus, pýchu a aroganciu. Prináša radosť, blaženosť, mier a múdrosť. Všetky starosti, úzkosti, strachy a psychické problémy úplne zmiznú. Môžem to z vlastnej skúsenosti potvrdiť.

Meditácia mantrou sa nazýva chantovanie (čentovanie), alebo japa (džapa). Ráta sa na kolá – koľko kôl mantry odrecitujete. Jedno kolo je 108x odrecitovanie mahá-mantry. 108 je významné číslo v rôznych oblastiach života.

108 astrology

Najlepšie je čentovať na guličkách zvaných Japa mala, pomocou ktorých si rátame koľkokrát sme mantru odrecitovali a koľko kôl sme zvládli. Japa mala obsahuje 108 malých guličiek a jednu väčšiu guličku, ktorá symbolizuje Boha. Japa malu si môžete objednať tu: http://eshop.hromnik.com/produkt/japa-mala-s-vrecuskom/ alebo si ju môžete vyrobiť.

tulasi beads

Čentovať sa začína na prvej malej guličke vedľa najväčšej guličky. Chyť si tú malú guličku do pravej ruky medzi palec a prostredník a vyslov prvýkrát mantru:

Haré Krišna Haré Krišna
Krišna Krišna Haré Haré
Haré Ráma Haré Ráma
Ráma Ráma Haré Haré

Prejdi na druhú malú guličku a zopakuj mantru. A tak dokolečka kým neprídeš pred veľkú guličku. Veľkú guličku už nechytáš. Keď prejdeš pred veľkú guličku, máš za sebou 108x vyslovenú mantru. Máš za sebou jedno kolo. Zo začiatku stačí meditovať jedno kolo denne. Trvá približne 10 minút. Keď si mantru natrénuješ, dokážeš jedno kolo zvládnuť za 7 – 8 minút. Ak si chceš dať druhé kolo, nepreskakuj veľkú guličku. Preskakovať Boha sa nepatrí. Otoč si japa malu a začni na tej guličke, na ktorej si skončil. Takto si môžeš dať toľko kôl na koľko sa cítiš. Pokročilí v Bhakti yoge zvládajú aspoň 16 kôl denne. 16 kôl trvá približne 2 hodiny. Je možné si rozdeliť kolá. Napríklad si dáš 2 kolá ráno a 2 kolá po obede, alebo večer. Máš tak 4 kolá za deň. Odporúča sa meditovať pokiaľ možno skoro ráno, hneď po zobudení. Je dobré robiť rovnaký počet kôl každý deň. Akonáhle zvýšiš počet kôl, už by si mal robiť toľko kôl aj nasledujúce dni.

Môže sa vám zdať, že je to vymývanie mozgu. Je to vymývanie mozgu v tom zmysle, že to z vás vymyje všetky negatívne vlastnosti a pocity.

IMG_20150607_095338

Existujú rôzne mantry: https://eprakone.wordpress.com/2009/02/17/mantry-pre-novacika/ a rôzne techniky. No podľa učenia Hare Krišna je mahá mantra Hare Krišna najúčinnejšia. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že je naozaj mocná a účinná, no iné mantry som neskúšal. Na meditácií mantrou je asi najťažšie zapamätať si mantru a zo začiatku dodržiavať aspoň tých 108 krát – 1 kolo denne.

Výhoda meditácie mantrou je, že ju môžete robiť aj po ležiačky v posteli a potichúčky, pokiaľ zdieľate s niekym izbu. Nikto tak nemusí vedieť, že meditujete. Avšak je lepšie ak môžete mantru vyslovovať nahlas.

Om meditácia – po praktikovaní meditácie mantrou som objavil om meditáciu:

Om meditáciu rátam tiež na kolá. Na jednej ruke rátam každý jeden OM a keď som na piatom, zarátam si na druhej ruke dvojku – druhé kolo. Dávam si 25 až 30x OM podľa toho ako to cítim. Trvá to približne 10 – 15 minút.

Meditácia dýchaním – tento druh meditácie je u nás asi najviac rozšírený. Nemusíte pri nej vydávať žiadne zvuky, iba dýchať. Pri tejto meditácií sa sústredite na nádych, výdych a prúdenie vzduchu. Nádych, podržať pár úderov srdca, výdych, počkať pár úderov srdca a zase nádych. Môžete si predstavovať ako do vás vchádza vzduch a zase vychádza.

Niektoré návody na meditáciu uvádzajú, že si máte nastaviť budík. Ak chcete meditovať 10 minút, nastavte si budík o 10 minút. Toto mi nepríde ako zrovna šťastné riešenie pretože namiesto samotnej meditácie budete myslieť na to, kedy vás budík vytrhne z meditácie. Je lepšie meditovať na kolá. Vopred si stanoviť určitý počet kôl a počas meditácie si ich rátať na rukách, alebo inak.

Už keď raz začnete, je dôležité meditovať každý deň. Je dobré si spraviť na meditáciu návyk a nevydržať bez nej ani deň. Budete tak neustále čistiť svoju myseľ. Niektoré dni sú však také rušné, že na meditáciu neostane energia ani čas. To sa stáva. Preto je dobré vyhradiť si čas na meditáciu ráno, pretože počas dňa vás môže zastihnúť niečo nečakané a meditáciu nestihnete.

Ako to už býva, začiatky bývajú ťažké. Účinky meditácie nemusíte pocítiť hneď. Ani svaly vám nenarastú hneď keď začnete cvičiť. Chce to trpezlivosť a vytrvalosť. Ak dokážete meditovať každý deň pár minút, výsledky môžete pocítiť už po pár týždňoch. Väčšie výsledky pocítite po niekoľkých mesiacoch. Venujte meditácii pár minút denne a zmení vám to život. O nič neprídete. Môžete len získať. A to sa oplatí!

Budem rád, keď sa somnou podelíte o vaše príbehy ako vám meditácia zmenila život.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • Lenka Nováková

    Parádne napísané! Práve o meditáciu sa tiež poslednou dobou pomerne dosť zaujímam a dokonca som ju začala aj praktizovať. Rada by som meditovala každý deň, ale bohužiaľ to časovo nezvládam. Ďalšia vec o ktorú sa teraz veľa zaujímam je napríklad aj astrológia a horoskopy. Už niekoľko mesiacov sledujem horoskopy, ktoré majú tu https://www.astrohoroskop.sk/horoskop-2020 a aby som pravdu povedala, tak som bola celkom dosť prekvapená, koľko z toho, čo som sa tam dočítala sa mi už vyplnilo.