Dualita – dobro a zlo

Veľa ľudí delí situácie a veci na dobré a zlé. Na biele a čierne. Veľké a malé. Studené a teplé. Veľa ľudí berie tieto veci ako absolútne. Ak je niečo dobré, tak to predsa nemôže byť zlé, alebo žeby?

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (7 min):

Dobro a zlo

Všetci vieme čo je dobré a čo zlé. Rodičia nám odmalička vštepovali do hlavy čo je dobré a čo zlé. Čo robiť a čo nerobiť. Učili nás to tak, ako to videli oni. Na opačnej strane Zemegule mohli iní rodičia vštepovať deťom do hláv úplne iné hodnoty. Čo je dobré na severe, je zlé na juhu. Čo je dobré na juhu, je zlé na severe.

Keď jeden človek zbije druhého, môže cítiť, že to je dobré, lebo si to zaslúžil. No pre toho bitého človeka to už asi také dobré nie je…

Čo je teda dobré a čo zlé?

Ako ste už možno pochopili, dobro a zlo je relatívne. Pre každého môže dobro a zlo vyzerať inak. Absolútne dobro, ani absolútne zlo neexistuje.

Extrémny príklad

Na jednoduchom príklade sa dá dualita dobra a zla pochopiť. Tak si poďme vysvetliť dualitu dobra a zla na inom príklade aby ste zistili, či tejto dualite naozaj rozumiete:

Hitler mal v hlave určitú víziu, ktorá sa mu čiastočne aj podarila naplniť. Zatváral židov do koncentračných táborov a počas jeho vlády umieralo veľké množstvo ľudí. Hitler videl to, čo robí ako dobré, inak by to nerobil. Dnes je Hitler považovaný za jedného z najväčších tyranov. Dnes vidí väčšina ľudí jeho činy ako zlé. No stále sa nájde pár ľudí, ktorí by v Hitlerovej filozofii radi pokračovali a vidia v tom niečo dobré.

dobry moslim - mrtvy moslim

Už to chápete? Alebo stále nedokážete pochopiť, že to, čo vy považujete za zlé, môže niekto iný považovať za dobré? V každej kultúre a každej filozofii je určené čo je dobré a čo zlé. To, čo považujete za dobré, ešte nemusí byť naozaj dobré, aj keď sa to tak môže javiť.

Viem, že zabíjanie ľudí sa nejaví zrovna ako dobrý nápad, no predsa sa nájdu ľudia, ktorým to ako dobrý nápad znie. Tiež sa nájdu ľudia, ktorí s radosťou zabíjajú zvieratá a ľudia, ktorí zabíjanie zvierat považujú za zlé. Jednoducho nemožno povedať čo je absolútne dobré a čo je absolútne zlé. Možno vám to s tým Hitlerom a zabíjaním ľudí nejde do hlavy, ale je to jednoducho tak. On to považoval za dobré, bolo to teda naozaj dobré? Vy to považujete za zlé, je to naozaj zlé? Ak to stále nechápete, porozmýšľajte nad tým. Možno prídete aj na iné príklady.

Hovorí sa “Všetko zlé je na niečo dobré“. V skutočnosti nie je nič ani dobré, ani zlé. To len ľudia si zvykli nálepkovať veci, aby mohli rozlišovať “dobro” od “zla”. Dobro a zlo je len v našej hlave.

Ak dokážeš pochopiť, že dualita dobra a zla je len ilúzia, gratulujem! Ak nie, znova nad tým porozmýšľaj… a znova… a znova.

Tak znova

Mám pocit, že to možno stále nechápeš. Mám pre teba ešte jeden príklad:

Som ty a ja. Niekto nás z diaľky pozoruje. Hádame sa a dám ti facku, lebo si myslím, že je to dobré. Ty si myslíš, že je to zlé. Pozorovateľ bude facku vnímať ako dobrú, alebo zlú?

Druhý príklad:

Som ty a ja. Niekto nás z diaľky pozoruje. Hádame sa a dám ti facku, lebo si mi prebral frajerku. Pozorovateľ bude facku vnímať ako dobrú, alebo zlú?

Tretí príklad:

Som ty a ja. Niekto nás z diaľky pozoruje. Ty si zviazaný a ja sa ti chystám odseknúť ruku, pretože si ma okradol. Jednoducho to tak v našej kultúre funguje. Pozorovateľ to bude vnímať ako dobré, alebo zlé?

Mohol by som si vymýšľať príklady donekonečna a ty sa môžeš zamýšľať tiež donekonečna. No jedného dňa by si mal konečne pochopiť dualitu a jej ilúziu.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥