Spôsoby pre očistenie vedomia

Veľa ľudí nie je šťastných. Hlavný dôvod prečo nie sú šťastní spočíva v tom ako vnímajú realitu. Myslia si, že budú šťastní keď budú mať auto, dom a veľa peňazí aby si mohli kúpiť všetko po čom túžia. Žijú v ilúzii. Pokiaľ budeme hľadať šťastie v externých zdrojoch, nikdy ho nenájdeme. Píšem o tom v článku „Čo je šťastie a ako ho dosiahnuť“. Šťastie musíme objaviť v sebe. Tým, že si spravíme čas na seba a na sebarozvoj, si môžeme uvedomiť veľa vecí a môžeme si očistiť vedomie a zmeniť tak naše vnímanie reality a byť skutočne šťastní. Môžeme vylepšiť vzťah k sebe a k okolitému svetu. Prinášam vám viacero spôsobov ako na to.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (7 min):

Meditácie

Jedným zo základných nástrojov pre očistenie vedomia je meditácia. Praktikovaním každodennej meditácie si človek očistí vedomie a zmení tak pohľad na svet. Uvidí, že svet môže byť bez vojen, hnevu, násilia, nenávisti a iných obludností keby si všetci ľudia očistili vedomie. Pomocou meditácie sa dá dosiahnuť vnútorný pokoj, z ktorého pramení stále väčšia láska a šťastie. Človek dokáže byť šťastný len tak, bez toho, aby ho niečo externé potešilo. Pomocou meditácie si človek uvedomí, že je šťastný tu a teraz. Že nepotrebuje ku šťastiu žiadne externé zdroje okrem uspokojenia základných potrieb ako jedlo a strecha nad hlavou.

Meditáciu by sme mali praktikovať každý deň aby sme pocítili jej účinok. Ak sa neviete dokopať k meditácii každý deň, existujú rôzne viacdňové kurzy meditácie, na ktoré si človek nájde čas a medituje celé dni, niekoľko dní vkuse. Jeden taký kurz je Vipassana. Je to 10 dňový kurz meditácie za dobrovoľný príspevok, ktorý sa robí po celom svete. Namiesto dovolenky pri more môžete ísť na 10 dňový kurz meditácie, ktorý vám zmení pohľad na život a otvorí dvere k doposiaľ nepoznanému poznaniu. Najmä k poznaniu samého seba.

O meditácii píšem v článku “Čo mi dala meditácia“.

Yoga

Yoga znamená zjednotenie. Yoga existovala predtým, než vznikli náboženstvá. Yoga je spôsob života, ktorý vedie k stále väčšiemu uvedomeniu a obohateniu človeka, prípadne viacerých ľudí. Existuje karma yoga, v ktorej yogi venuje celý svoj život nezištnej pomoci ostatným. Má z toho prospech nie len yogi, ale aj ostatní. Existuje viacero druhov yogy, vďaka ktorým sa môže vedomie človeka posunúť o veľký kus vpred. Človek nemusí odchádzať do chrámu, aby mohol praktikovať yogu. Yogu môže praktikovať každý. Súčasťou yogy môže byť každá naša činnosť. Súčasťou yogy môže byť práca, varenie, cestovanie, komunikácia s ľuďmi,… čokoľvek. Stačí ak zmeníme prístup k vykonávaným činnostiam a začneme ich vykonávať vedome. Veľkú časť činností vykonávame podvedome, akosi automaticky, bez toho aby sme sa nad nimi čo i len trochu zamysleli. Akonáhle začneme vykonávať činnosti vedome, môžeme ich zapojiť do yogy a celý náš život bude jedna veľká yoga, ktorá smeruje k ešte väčšiemu uvedomeniu, k poznaniu samých seba a okolitého sveta.

O yoge píšem v článku „Čo je yoga?

Obzvláš odporúčam pozrieť sa na Bhakti yogu či vás to náhodou neosloví.

Pobyt v tme

Niektorí ľudia volia túto alternatívu k sebaspoznaniu. Týždenný pobyt v tme, počas ktorého je človek celé dni zavretý v miestnosti, kde je úplná tma. Bez mobilu, bez hodiniek, bez elektroniky, bez akýchkoľvek rušivých vplyvov. Len tma a ty. Celý týždeň. Nevieš či je deň, noc, pondelok, či sobota. Z tohto relaxačno-spoznávacieho pobytu odídeš ako nový človek. Ak ťa láka pobyt v tme, zisti si čo o ňom hovoria tí, čo ho zažili a vyskúšaj ho tiež. Myslím, že neoľutuješ. Ja som ho zatiaľ neskúšal a ani ma to nejak neláka. Aj keď to môže byť zaujímavá skúsenosť.

Vegetariánstvo

Obmedzenie konzumácie mäsa na minimum, alebo vynechanie mäsa z jedálnička úplne, má očisťujúci účinok na vedomie. Píšem o tom v článku “Vplyv stravy na vedomie“.

Prechádzky osamote v prírode

Keď som ešte nemeditoval, chodil som na 2 hodinové prechádzky osamote do prírody. Z prechádzok som sa vracal s čistejšou mysľou a novými nápadmi. Mám výhodu v tom, že mám prírodu 15 minút pešo od domu.

Vedomé žitie

Vedomé žitie je ďalšia účinná a pomerne jednoduchá technika pre očistenie vedomia. Zvládnuť by ju mal každý. O vedomom žití píšem v článku “Vedomé žitie“.

Chôdza naboso

Aj chôdza naboso môže prispieť k očisteniu vedomia. Ľudia sa od prírody natoľko vzdialili, že jej dokážu veľmi ubližovať a následne ľudia dokážu ubližovať aj iným ľuďom. Vďaka chôdzi naboso pocítite spojenie s prírodou a vďaka prechádzkam v prírode sa budete cítiť spokojnejší a šťastnejší. Niet nad spojenie s matkou Zemou.

11709995_10206076587746337_2707721111824991011_o

Hare Krišna mahá-mantra

Hare Krišna mahá-mantra očisťuje srdce a myseľ. Mahá-mantra znamená veľká mantra. Každý, kto počúva a spieva Hare Krišna mahá-mantru sa očisťuje a už po pár mesiacoch pravidelného počúvania a spievania môže pocítiť prvé účinky očisteného vedomia. Spievajte

Hare Krišna Hare Krišna
Krišna Krišna Hare Hare
Hare Ráma Hare Ráma
Ráma Ráma Hare Hare

a zaručene pocítite rozdiel vo svojom vedomí už po pár mesiacoch. Tento spôsob očistenia vedomia je veľmi jednoduchý a veľmi príjemný. Je to odporúčaný spôsob sebarealizácie pre tento vek. Stačí len počúvať a spievať Hare Krišna mahá-mantru a človeka to zmení na nepoznanie v pozitívnom slova zmysle. Vyskúšajte a uvidíte. Budete milo prekvapení.

Hare Krišna mahá-mantru môžete spievať v ľubovoľnej melódii a v ľubovoľnom rytme.

Čo si vybrať?

Niektorí ľudia sa nevedia dokopať ku každodennej meditácii a tak volia dlhodobé pobyty, vďaka ktorým si uvedomia veľa vecí. Rovnako by si tie veci uvedomili pomocou každodennej meditácie a nemuseli by tráviť čas týždeň niekde v tme, alebo mesiace meditovať niekde v chráme. Účinok týchto pobytov je cítiť už počas pobytu. Účinok každodennej krátkej (10 – 20 min) meditácie pocítite až po niekoľkých mesiacoch. Ešte som nebol na takom dlhom pobyte a zatiaľ ani nemám potrebu. Vystačím si s každodennou meditáciou, ktorá mi dala a dáva viac ako som si myslel, že mi dá. Meditovať som začal zo zvedavosti. Chcel som vedieť aký má účinok každodenná meditácia. Tak som začal meditovať 10 minút denne a po 2 – 3 mesiacoch som pocítil prvé priaznivé účinky. Slovami sa to dá ťažko opísať, to si musíte zažiť. Mohol by som vám tu popisovať účinky meditácie, ale lepšie bude keď si ich zažijete na vlastnej koži. Môžete si vybrať buď dlhodobý pobyt, alebo začať meditovať každý deň. Prípadne si môžete naštudovať o yoge a zapojiť ju do každodenných činností. Spôsobov ako očistiť svoje vedomie a získať tak iný pohľad na svet je veľa. Každý si môže vybrať to, čo mu najviac vyhovuje. Odporúčam vybrať si aspoň jednu možnosť, ktorá vás najviac láka. Zmení vám to život ako mne.

Duchovný pokrok nemôžete očakávať hneď. Ani cudzí jazyk sa nenaučíte hneď. Učenie cudzieho jazyka trvá zvyčajne niekoľko rokov kým sa budete vedieť poriadne dorozumieť. Duchovný pokrok je proces podobný učeniu sa cudzieho jazyka. Čím viac času tomu budete venovať, tým viac sa naučíte.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥