Čo znamená jednota?

Jednota, obchod plný života. Eh, čo mi šibe? Čo to táram… o inej jednote som chcel. O duchovnej jednote, ktorú pociťuje stále viac a viac ľudí.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (7 min):

Odlúčenie a odlišnosť

Väčšina ľudí dnes nevníma jednotu, ale naopak vníma odlúčenie a odlišnosť. Moderný človek vníma, že iní ľudia sú od neho odlišní a často sa správa sebecky. Často sa nevie podeliť s ostatnými. Nevidí dôvod prečo by mal pomáhať iným. Vidí iba seba a svoje potreby. Potreby iných prakticky ignoruje. A to len preto, lebo nevníma jednotu. Nevníma krásu stvorenia. Nevníma, že všetci ľudia sú si rovní. A nie len ľudia, ale aj všetko živé a neživé. Všetko bolo v dokonalej harmónii, v jednote, kým túto harmóniu človek nenarušil.

Diskriminácia a predsudky

Ľudia žijúci v ilúzii odlúčenia diskriminujú a odsudzujú ľudí na základe farby pleti, vierovyznania, vzhľadu, spoločenského postavenia a iných odlišností. Cítia dokonca nenávisť voči niektorým skupinám ľudí. Všetkých hádžu do jedného vreca a nedokážu pochopiť, že každý človek má svoju individualitu a nemusí byť taký ako zbytok skupiny.

Sebectvo

Ja, ja, ja, iba ja. Ja sa chcem mať dobre a je mi jedno či sa majú dobre ostatní. Hlavne, že sa mám dobre ja. To sú typické črty sebeckého človeka. Sebectvo sa často spája s chamtivosťou a výsledok je devastujúci. Takíto ľudia nechápu, že svojim sebectvom a chamtivosťou spôsobujú utrpenie ostatným. Ostatní sú im ukradnutý.

Pochopenie jednoty

Pochopenie jednoty je ťažké pre človeka, ktorý vyrastal a dlhé roky žil v domnení, že najskôr JA a potom ostatní. Najskôr si musím zarobiť veľa peňazí, kúpiť auto, dom a možno až potom keď budem mať dostatok pre seba, až potom budem môcť pomáhať iným. V tejto ilúzii sú ľudia vychovávaní a udržiavaní pomocou médií, filmov a reklám.

V tejto ilúzii som žil aj ja.

Jednota znamená vnímať ľudí, zvieratá, rastliny, prírodu, prakticky všetko naokolo ako seba samého. Ak sa pozriem na čokoľvek, vidím v tom seba. Nezáleží na tom, či je človek čierny, alebo biely, pekný, či škaredý. Je to stále človek, rovnako ako ja. Má rovnaké základné potreby, rovnako ako ja. Jednota je vo všetkom. Všetko sa skladá z atómov. Vo svojej podstate je všetko rovnaké. To je dôležité si uvedomiť.

Empatia

Človek, ktorý pochopil jednotu, sa dokáže vcítiť do inej živej bytosti a tak jej nerobí to, čo nechce aby bolo robené jemu. Dokáže sa vcítiť do potrieb iných. Ľudia žijúci v ilúzii odlúčenia toto nedokážu a preto dokážu robiť veľa škodlivých vecí.

Vzájomná a nezištná pomoc

Vzájomná pomoc je veľmi dôležitá. Každý už raz potreboval pomoc a bude ju potrebovať opäť. Niekto veľmi rád pomôže za určitú finančnú čiastku, no sú aj takí, ktorí pomáhajú nezištne. Sú aj takí, ktorí za pomoc nič nechcú. Pomáhajú, pretože ich to napĺňa. Svojou nezištnou pomocou rozdávajú radosť, lásku a potešenie okolo seba. A to je to najkrajšie čo živá bytosť môže dať.

Bezpodmienečná láska

K jednote patrí skutočná láska. Bezpodmienečná láska ku všetkým a všetkému. Túto lásku má každý v sebe, len ju musí objaviť.

Nezabiješ

Keď človek pochopí jednotu, zrazu pochopí, že aj život obyčajného komára, chrobáka, alebo mravca má hodnotu a nejaký zmysel. Už viac nedokáže zabiť vedome ani hmyz.

Keď ma nejaký hmyz otravuje, nezabijem ho, nechám ho žiť, nech si dožije svoj život. Nedokážem zabiť už ani mravca. Vážim si všetko živé aj neživé.

Ilúzia duality

Keď človek pochopí jednotu, ilúzia duality zmizne. V jednote neexistuje dobro/zlo, šťastie/nešťastie, strach/láska,… všetko je jedno, všetko iba JE.

Ako pocítiť jednotu?

Čo človek, to iná možnosť. Každý jeden človek má inú možnosť ako pocítiť jednotu. Ja som ju napríklad pocítil vďaka láske k najkrajšej žene na svete. Vďaka tej žene som pochopil, že lásku, ktorú k nej cítim, môžem rovnako cítiť ku všetkým a všetkému. Začal som sa na svet pozerať inými očami, z inej perspektívy. Pochopil som, že nie je rozdiel medzi bezdomovcom a prezidentom. Aj ten bezdomovec môže byť jedného dňa prezident. Pochopil som, že ľudia sa od seba vo svojej podstate nelíšia. Každý chce žiť v mieri, hojnosti a namiesto nenávisti a hnevu chce pociťovať lásku, pokoj a šťastie.

Mám pocit, že ľudia nachádzajú a pociťujú jednotu prirodzene. Život im pripraví situáciu, v ktorej budú mať šancu jednotu pocítiť a pochopiť.

Ak by si chcel silou mocou pochopiť duchovnú jednotu, môžeš skúsiť meditovať. Pravidelná meditácia zmení človeka v pozitívnom slova zmysle na nepoznanie. O meditácii píšem v článku “Čo mi dala meditácia“.

Jednota v praxi

Jednotu môžete zažiť aj v bežnom živote. Ja som ju zažil na Startup weekende a na TEDx Trenčín ako dobrovoľník. Na Startup weekende ľudia v tímoch makajú celý víkend, aby z ničoho vytvorili niečo užitočné. Na TEDx som makal spolu s organizátormi a dobrovoľníkmi, aby sme vytvorili nezabudnuteľný zážitok pre návštevníkov TEDx-u. Všetci sme mali spoločný cieľ a robili sme všetko preto, aby sme ho dosiahli.

Jednotu môžete zažiť hocikde, kde ľudia ťahajú za jedno lano a robia všetko preto, aby dosiahli spoločný cieľ.

Jednota je úžasná a je pre celú planétu oveľa prospešnejšia ako pocit odlúčenia a odlišnosti.

Ako by vyzeral jednotný svet?

unity earth

Svet plný lásky, pochopenia a tolerancie by nemohli sužovať vojny. Neexistovali by bezdomovci ani chudoba. Každý by mal všetkého dostatok. Každý by robil to, čo ho baví a napĺňa, aby mohol pomôcť iným, nie aby zarobil peniaze. Vlastne ani peniaze, ako ich poznáme dnes, by neboli potrebné. Vo svete jednoty by každý dostal to, čo potrebuje, bez toho aby musel zaplatiť. Každý by žil v hojnosti a nepotreboval by za každú cenu na niekom zarobiť. Bol by práveže rád, že môže niekomu nezištne pomôcť.

Svet jednoty nás jedného dňa čaká milí priatelia. Svitá na zlaté časy. Ľudia si postupne uvedomujú jednotu a jej silu a význam. Spoločne môžeme spraviť svet krajší.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥