Osobná skúsenosť

Osobná skúsenosť je niečo, čo mi nikto nezoberie. Môže si hovoriť kto chce, čo chce. Môže si hovoriť, že to tak nefunguje, ale ja viem, že to tak funguje lebo s tým mám osobnú skúsenosť. Osobná skúsenosť je oveľa viac ako len teoretická znalosť. Kým nemáš s niečim osobnú skúsenosť, nemôžeš určito povedať či je to tak, alebo onak. Osobná skúsenosť znamená hovoriť “Ja viem” namiesto “Ja verím”. Ja viem, že je niečo tak, alebo onak, lebo som si to zažil. Kdežto človek, ktorý to nezažil, môže povedať len “Ja verím” alebo “Ja neverím”.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (6 min):

Dohady, tvrdenia a polopravdy

Ľudia sa môžu dohadovať a tvrdiť, že majú pravdu, ale pravda je zvyčajne niekde úplne inde. Aj vedci majú zvyčajne len dohady, alebo teórie, ktoré neustále menia. Nedokážu nájsť pravdu kým si ju nezažijú. Mne môže niekto rozprávať, že trepem hlúposti, no ak rozprávam o osobnej skúsenosti, hlúposti to nie sú. Je to ako rozprávať ľuďom v 15. storočí o tom, že som oboplával Zem a zistil som, že je guľatá.  Tiež by mi neverili pretože dovtedy mali teóriu, že Zem je plochá doska.

Najhoršie je, že rôzne dohady, tvrdenia a polopravdy ľudia berú ako pravdy. Ľudia sú potom z toho zmagorení a myslia si akí sú múdri. V skutočnosti nevedia nič kým nemajú osobnú skúsenosť. Ja nemôžem veriť, že Boh existuje kým som nezažil jeho prítomnosť, kým som ho nespoznal. Ale až keď spoznám Boha, vtedy môžem tvrdiť, že existuje. Dovtedy môžem len veriť. Viera je síce pekná, no na osobnú skúsenosť nemá ani z ďaleka.

Moja osobná skúsenosť

Od začiatku roku 2015 sa sprchujem výhradne studenou vodou. Môžem ľuďom tvrdiť aká je to paráda, no budú nad tým len krútiť hlavou. Kým si to sami nevyskúšajú, nemôžu vedieť aké má účinky studená sprcha. Môžu si o tom prečítať, no na osobnú skúsenosť to nemá. Osobná skúsenosť môže byť iná.

Cez leto som chodil naboso a občas idem naboso aj keď je chladnejšie. Ľudia sa nad tým pozastavujú a nedokážu pochopiť prečo chodím bosý. Je to pre nich čudné, no pre mňa je to úplne prirodzené. Pre každého človeka je prirodzené chodiť naboso, len moderní ľudia svoju prirodzenosť potláčajú.

11709995_10206076587746337_2707721111824991011_o

Mám osobnú skúsenosť s meditáciami. Už niekoľko mesiacov meditujem takmer každý deň. Ľudia si môžu myslieť, že meditácie sú strata času, no bez meditácii by som nebol tam, kde som. Je to opäť moja osobná skúsenosť a ľudia to nepochopia, kým si to neskúsia.

Keby moje staré JA počúvalo toto moje nové JA, tak by len krútilo hlavou a neverilo by ani slovo. Tak ako to robia racionálni ľudia, ktorí si občas prečítajú moje články.

Osobná skúsenosť iných

Ľudia mi občas hovoria, že zažili zvláštne spirituálne zážitky. Napríklad niekto dokáže vidieť aury, niekto dokáže astrálne cestovať, alebo dokonca dokáže liečiť dotykom. Sú to úžasné veci, ktoré racionálny človek označí ako blbosť. No ja viem, že tieto veci sa dejú, pretože sú to osobné skúsenosti iných. Nie je to pár ľudí, sú to tisíce ľudí, ktorí zažívajú rôzne duchovné zážitky nezávisle na sebe. Pre racionálnych ľudí sú to tisíce bláznov.

Ja neviem aké to je astrálne cestovať, alebo liečiť dotykom. Nemám s tým zatiaľ osobnú skúsenosť. Nedokážem teda ani s istotou povedať či je to možné. S istotou to môžu povedať len ľudia, ktorí to zažili.

Osobná skúsenosť ako jediná pravda

Ja nedokážem s určitosťou povedať, že Zem je guľatá kým si ju sám dokolečka neprejdem. Nemôžem s určitosťou povedať, že je niečo tak, alebo onak, kým s tým nemám osobnú skúsenosť. Teórie, ktoré sme sa počas života naučili sú stále iba teórie ak ich nemáme podložené osobnou skúsenosťou. Keď vidím z diaľky oheň prvýkrát v živote, môžem teoreticky vedieť, že vydáva teplo. Môžem tejto teórii uveriť, no nič sa nevyrovná tomu, keď prídem k ohňu bližšie a pocítim jeho teplo. Vtedy budem s určitosťou vedieť, že oheň naozaj vydáva teplo.

Odmalička do nás hustia rôzne informácie, ktoré sa považujú za fakty. Niektoré fakty si môžeme potvrdiť osobnou skúsenosťou, niektoré nie. Ostáva nám len veriť, že tie fakty sú naozaj fakty. Ostáva nám len slepá viera.

Dnes je žiaľ veľa ľudí odkázaných na slepú vieru. Považujú za fakty aj veci, ktoré sú úplne zcestné a ktoré by dokázali vyvrátiť osobnou skúsenosťou. Považujú za fakty a pravdu veci, ktoré si len niekde prečítali. Myslia si, že všetko vedia, no v skutočnosti sú len teoretici bez praxe.

Môžem veriť niekomu, kto má s niečim osobnú skúsenosť. Môžem si o tom teoreticky naštudovať a dozvedieť sa viac. No bez mojej osobnej skúsenosti nemôžem s určitosťou povedať či je to tak, alebo onak. Nemôžem na 100% tvrdiť, že je to pravda. Ostáva mi len veriť.

Môžeš sa tváriť aký si múdry, no bez osobnej skúsenosti nevieš nič.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥