Vedomé žitie

Väčšina ľudí dnes žije život akosi automaticky. Bez toho aby o živote a svojich činoch aspoň trochu rozmýšľali. Žijú nevedome. Nezamýšľajú sa nad situáciami, ktoré ich stretávajú na ich životnej ceste. Vnímajú ich ako dobré, alebo zlé. Neuvedomujú si, že každá životná situácia ich má niečo naučiť. Nerozmýšľajú nad tým, prečo majú negatívne pocity a myšlienky. Ani len netušia, že všetky ich problémy môžu vyriešiť len oni sami. Žiaľ tento systém ich vychoval tak, že všetky riešenia na problémy hľadajú mimo seba. Ak majú psychické problémy, idú k psychológovi. Ak majú zdravotné problémy, idú k lekárovi. Ak majú vzťahové problémy, vyrozprávajú sa najlepšiemu priateľovi. No ani psychológ, ani doktor, ani najlepší priateľ nevyrieši naše problémy. Môžeme ich vyriešiť len my sami. Tým, že začneme žiť vedome.

Ak sa ti nechce čítať, pozri si vlog (7 min):

Negativita

Negativita ľudí je spôsobená nevedomým spôsobom žitia. Nevedomý človek sa nezaujíma o svoje negatívne myšlienky a pocity. Nevie s nimi vedome pracovať. Jednoducho ich prežíva a trpí. Alebo sa ich chce čo najskôr zbaviť. Chce ich potlačiť. Na depresie ľudia berú antidepresíva, ktoré v konečnom dôsledku absolútne nič neriešia. Iba potláčajú schopnosť človeka vysporiadať sa so svojimi problémami. V skutočnosti viac škodia ako pomáhajú.

Mám priateľa, ktorý trpel depresiou a mal brať na ňu antidepresíva. Nebral ich, lebo vedel čo je to za svinstvo. Vedel, že ho iba utlmia a skutočnú príčinu depresie neodstránia. Z depresie sa nakoniec dostal svojpomocne. Len tým, že začal vedome pracovať so svojimi myšlienkami a snažil sa pochopiť prečo má depresiu.

Vedomý život

Ľúdí ovládajú emócie. Ak je človek nahnevaný, dokáže okolo seba narobiť riadnu spúšť. Ak sa človek bojí, je zase obmedzovaný: “Ja tam nejdem, tam je pavúk…“. Kedysi aj mňa ovládali emócie. Dokázal som sa nahnevať kvoli hocijakej hlúposti. A keď som sa nahneval, dokázal som narobiť okolo seba veľkú spúšť. Takisto som sa bál situácií, ktoré tu a teraz v prítomnom okamihu neexistovali. Všetky strachy a obavy existovali len v mojej hlave. Vďaka vedomému žitiu som sa zbavil strachu aj hnevu.

Vedomé žitie znamená uvedomiť si, že prežívam danú emóciu a následne s tou emóciou môžeme pracovať na vedomej úrovni. Môžeme sa pýtať čo vyvolalo túto emóciu, prečo prišla? Kde je jej pôvod? Ak je to negatívna emócia, budeme sa snažiť aby sme tú emóciu už nemuseli prežívať. Nájdeme jej príčinu a následne túto príčinu môžeme riešiť.

Ja som takto pracoval so strachom a s hnevom. Uvedomil som si, že sa hnevám a pýtal som sa: “Prečo sa hnevám? Dá sa situácia riešiť aj inak ako hnevom? Pomôže to situácii keď sa budem hnevať?“. Našiel som príčinu hnevu a zistil som, že je to úplná hlúposť, že sa hnevám zbytočne. Nikomu nepomôže, že sa budem hnevať. Nič tým nevyriešim.

So strachom som pracoval podobne. Píšem o tom v článku “Strach a práca so strachom“.

Ako som začal žiť vedome

Jednoducho som sa začal pýtať “Prečo?“. “Prečo sa hnevám? Dá sa situácia riešiť aj inak ako hnevom? Pomôže to situácii keď sa budem hnevať?“. Keď sa začneš pýtať prečo, budeš dostávať odpovede. Odpovede ťa veľakrát prekvapia.

Naučil som sa “zachytávať” negatívne emócie a neskôr aj myšlienky. Z negatívnej myšlienky vznikajú negatívne emócie. Keď som bol nahnevaný, alebo som sa prichytil pritom, že niekoho odsudzujem, opäť som sa pýtal “Prečo?“. A odpovede prichádzali. Začal som vedome pracovať so svojimi myšlienkami, so svojim vedomím. Dnes som si vedomý každej jednej myšlienky, ktorá mi prebehne hlavou a snažím sa byť si vedomý svojich činov a ich následkov.

Keď ovládneš hnev, strach a všetky svoje negatívne pocity, vtedy môžeš povedať: “Som sám sebe pánom“.

Môžeš prečítať aj tisíc kníh o osobnom rozvoji, môžeš čítať duchovné knihy, no kým nezačneš žiť vedome, budeš stále iba teoretik. Keď čítaš o láske, v skutočnosti ani len neutušíš aké to je zažívať lásku. Až keď ju zažiješ na vlastnej koži, vtedy budeš vedieť čo je láska.

Žijem vedome, pozorujem svoje myšlienky, snažím sa pochopiť čo mi majú rôzne situácie povedať a neustále sa učím nové veci. Vedomý život je úžasný, odporúčam ho každému.

Vedomý život – cesta k lepšiemu svetu

Jediná cesta k lepšiemu svetu je vedomý život. Keby ľudia konali vedome, svet by vyzeral inak. Boli by schopní rozmýšľať nad svojimi činmi a ich následkami. Nekonali by automaticky, ako to robí bežne stále obrovské množstvo ľudí. Nezabíjali by zvieratá, lebo by vedeli, že to zviera trpí rovnako ako človek. Nezabíjali by sa dokonca ani ľudia medzi sebou. Neboli by vojny lebo by v nich nemal kto bojovať. Svet by ovládla láska, šťastie, hojnosť a pohoda.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥