Nedostatok sebalásky

Nedostatok sebalásky nie je nič príjemné. Keď má človek nedostatok sebalásky, vyžaduje silou mocou pozornosť a lásku od druhých. Keď túto lásku nedostáva, stavia sa do roly ublíženého a trpí. Následne si vyžaduje pozornosť v roli smutného trpiteľa. Možno ste si všimli také správanie niektorých ľudí aj vo vašom okolí. Čo s tým?

Láska je v nás

Podľa zákona príťažlivosti dostávame len to, čo sami vyžarujeme. Ak nemáme sebalásku a neprijímame sa takí, akí sme, ako môžeme chcieť od ostatných, aby nás prijímali takých, akí sme a aby nás milovali? Ak chceme milovať a byť milovaní, musíme sa naučiť milovať najskôr samých seba. Pre niekoho to môže znieť ako egocentrizmus, ale tak to je – musíme milovať najskôr samých seba. Nemôžeme dávať lásku, kým ju sami v sebe nemáme. Sám Ježiš učil: „Milu blížneho svojho ako seba samého!“. Aký má človek vzťah sám so sebou, taký má vzťah s ostatnými. Ak toto pochopíme a narazíme na nejaký problém s nejakým človekom, budeme hľadať v prvom rade chybu vo svojom vnútri.

Ak mi napríklad vadí, že môja žena pokukuje po iných mužoch, trpím pravdepodobne nedostatkom sebalásky. Ak mi partner nedáva dostatok pozornosti a tú pozornosť dáva iným, môže to byť prejav nedostatku mojej sebalásky. Keď má človek sebalásku, tak chápe, že láska je slobodná a nie je preto dôvod, aby milujúcemu človeku vadilo, keď sa jeho partner pozrie na niekoho pekného. Keď však človek trpí nedostatkom sebalásky, vadí mu, keď jeho partner pokukuje po iných a bojí sa, že ho opustí.

Láska je slobodná

Láska je slobodná a nemožno ju zväzovať ľudským poňatím vzťahov. Pomerne dosť ľudí trpí nedostatkom sebalásky a tak v nich vzkvitá žiarlivosť, pretože nechápu, že láska je slobodná. Chcú si partnera udržať aj za cenu obmedzenia jeho slobody, aby sa cítili milovaní. Ale to už nie je láska. Ak nie je vo vzťahu sloboda, nie je tam ani láska, ale strach. Strach zo straty partnera a z menejcennosti. Tento stav nie je vôbec príjemný, ale našťastie sa dá zmeniť. Keď človek popracuje na sebaprijatí a sebaláske, prestane mať strach zo straty partnera. Len keď má človek pocit, že nie je dosť dobrý pre svojho partnera, môže mať strach, že ho partner opustí kvoli inej osobe. Tento strach je v mnohých ľuďoch hlboko zakorenený.

Strach je opak lásky. Kde je láska, tam nemôže byť strach a kde je strach, tam nemôže byť láska.

Nedostatok sebalásky sa okrem žiarlivosti prejavuje aj tým, že osoba fajčí, pije alkohol, alebo inak škodí svojmu telu, alebo mysli. Ten, kto sa miluje, nebude si škodiť. To je logické.

Keď pocítime sebalásku a pochopíme, že láska je slobodná, všetky obavy z toho, že nás partner opustí, jednoducho zmiznú. Každý sa môže slobodne rozhodnúť s kým chce tráviť čas. Ak chce muž tráviť čas s inou ženou ako so svojou, tak jednoducho bude. To isté platí pre ženy. Niektorí ľudia sa rozhodnú podviesť svojich partnerov, alebo ich opustiť kvôli vidine lepšieho partnera.

Jedna žena si raz všimla, že jej muž pokukáva po iných ženách, začala mu to vyčítať a spýtala sa ho: „Prečo si vlastne somnou?“ On chvíľu uvažoval a odpovedal: „Pretože chcem byť s tebou. Mohol by som byť kdekoľvek inde a s kýmkoľvek iným, ale ja chcem byť s tebou.

Sebaprijatie

Základom pre sebalásku je sebaprijatie. To znamená prijať sa takého, aký som – so všetkými pozitívami, aj negatívami. Mnohé ženy majú zvyčajne problém prijať svoje telesné rysy – malé prsia, malý zadok, veľký zadok, veľké brucho, obezitu a podobne. Dokonca aj niektorí muži majú problém so sebaprijatím.

Mne v sebaprijatí a v sebaláske pomohla meditácia. Keď človek vstúpi do seba, uvidí to, čo navonok nie je vidieť. Môže pozorovať svoju myseľ a pracovať s ňou. V meditatívnom stave môže zapracovať na sebaprijatí a sebaláske a rôznych ďalších veciach. O meditácii sa dočítate v článku „Čo mi dala meditácia“. Tiež odporúčam článok „Spôsoby pre očistenie vedomia“. Keď očistíme svoje vedomie od materiálneho znečistenia, automaticky sa dostaví vnútorný pokoj, sebaláska, pokora, milostivosť a ďalšie žiadané vlastnosti.

Doprajte si každý deň aspoň pár minút na meditáciu a budete milo prekvapení, ako sa váš život mení.

Prajem veľa šťastia!


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥

  • Simona Bártová

    Je to sice hezký článek a člověk ví, že na tom něco bude, ale jak si přikázat mít se rád? A navíc, mám ráda člověka, který sám sebe rád nemá, takže není pravda, že člověk se musí milovat, aby byl milován.