Sociálne siete – zabijak reálneho života

Mnohí z nás používajú sociálne siete bez toho, aby si uvedomovali ako veľmi to pozmenilo náš život. Náš život sa do veľkej miery presunul do virtuálnej reality a riešime tam takmer všetko, aj to, čo by sme nemuseli.

Mesiac bez virtuálnej reality

Dal som si výzvu, že vydržím mesiac bez sociálnych sietí a internetovej komunikácie. To znamená žiadny Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Messenger, WhatsApp atď. Už na druhý deň bez sociálnych sietí a internetovej komunikácie som začal cítiť akúsi osamelosť aj keď som mal ľudí okolo seba. Začal som si všímať ako každý rieši viacmenej len svoj život bez hlbšej interakcie s ostatnými. Cítil som sa neviditeľný ako vzduch. Naša pozornosť sa vďaka virtuálnej realite presunula viac na samých seba. Ja a virtuálna realita. Tam si vyriešim všetky sociálne potreby, ktoré mám a skutočná realita nám uniká pomedzi prsty ani si to neuvedomujeme.

Vzťahy

Vzťahy vo virtuálnej realite nebudú nikdy ako v skutočnej realite. Vo virtuálnej realite je možné jedným kliknutím vymazať zo svojho života každého, kto nám z nejakého dôvodu nevyhovuje. V skutočnej realite to nie je také jednoduché, obzvlášť keď s tým človekom žijeme, alebo ho stretávame na nejakom mieste. Skutočná realita nás núti naučiť sa s ľuďmi viac vychádzať. Virtuálna realita vzťahy ochladila natoľko, že sme schopní hocikoho hocikedy vymazať zo svojho života jedným kliknutím – KLIK – a je pokoj. No v skutočnej realite to tak nefunguje.

Zapĺňanie vnútornej prázdnoty

Sociálne siete a internetová komunikácia je veľmi jednoduchý a rýchly spôsob ako zaplniť vnútornú prázdnotu. Môžeme sa kedykoľvek spojiť s kýmkoľvek. Môžeme komunikovať v reálnom čase s viacerými osobami, ktoré sú na rôznych miestach vzdialené stovky a tisíce kilometrov. Môžeme im vynadať bez obáv, že dostaneme po hube. Môžeme ich zo svojho života jedným kliknutím vymazať keď nás naštvú. Môžeme ich dokonca veľmi rýchlo nahradiť za iné osoby. Ale v reálnom živote je to inak.

Hĺbka vzťahov

Virtuálna realita je založená na tom, že v nej môžeme mať všetko takmer okamžite. Môžeme ukončiť jeden vzťah a hneď na to (alebo popri tom) budovať ďalší vzťah, alebo môžeme budovať niekoľko vzťahov zároveň. Podvádzanie partnera sa tak stáva oveľa jednoduchším a lákavejším. Nemusíme čakať kým niekoho spoznáme, alebo nemusíme nikam chodiť aby sme niekoho spoznali. Stačí sa pripojiť online a tam nájdeme všetko takmer hneď. Ale sú takéto vzťahy založené na hlbokej dôvere, priateľstve a láske? Môžu nám dať vzťahy vo virtuálnej realite to, čo vzťahy v skutočnej realite?

Pre mnohých ľudí je bežné komunikovať so svojimi blízkymi pomocou virtuálnej reality a už sa s nimi takmer vôbec nemusia stretávať, lebo všetko sa dá vykomunikovať na diaľku. Ale je hĺbka takýchto vzťahov rovnaká ako hĺbka vzťahov, ktoré sú založené na fyzickej prítomnosti?

smartphone-addiction

Zabijak času!

Koľko času denne trávime pozeraním do počítačov a telefónov pokiaľ sa zrovna nejedná o prácu a povinnosti? Zo svojej skúsenosti môžem povedať, že sú to častokrát aj hodiny. Keď som ešte fungoval na Facebooku, trávil som tam 3 – 4 hodiny denne komunikáciou s rôznymi ľuďmi. Neskôr som zistil, že takme vôbec nemám čas na čítanie napríklad. Prečo? Lebo všetok voľný čas trávim online. Po zrušení Facebooku som mal zrazu oveľa viac voľného času. Ale života v online svete som sa nevzdal. Facebook vystriedal Instagram a YouTube. Väčšinu času som zase trávil tam. Z kaluže do blata! Po niekoľkých mesiacoch som si znova uvedomil, že vo virtuálnom svete trávim priveľa času, ktorý by som mohol využiť inak. Odkedy som trávil svoj voľný čas online, neprečítal som ani jednu knihu! Ani jedinú! Niekoľko rokov som prakticky nečítal. Povedal som si, že takto to ďalej nemôže ísť. Nemôžem toľko času tráviť online a chcel by som viac času tráviť offline. Viac času tráviť s ľuďmi osobne. Ale čo z toho, keď mnohí ľudia sú viac ponorení vo virtuálnom svete ako v skutočnom? Všimnite si ako sa naše vzťahy presunuli do virtuálneho priestoru. Ľudia sa už takmer nemusia stretávať osobne, aby naplnili svoje sociálne potreby. Stačí zapnúť aplikáciu a sme v spojení! Super… alebo nie?

Osamelosť

Neuvedomujeme si ako sa vďaka sociálnym sieťam stávame viac a viac osamelými. Táto osamelosť vypláva na povrch keď stratíme na chvíľu pripojenie na internet a len hľadáme ako sa znovu napojiť… väčšinu svojho života žijeme v online svete a na ten skutočný sme už takmer zabudli. Ako vo filme Matrix.

Odvykačka

Skúste na chvíľu odložiť svoje smartfóny a vybehnite napríklad do prírody, prečítajte si knihu, trávte viac času so svojimi blízkymi,…. dokážete to? Alebo už ste natoľko závislí na online svete, že sa ho nedokážete vzdať a pomaly ale isto vám uniká skutočný život v offline svete?

Už po pár dňoch bez online sveta môžeme na sebe cítiť akúsi zmenu. Akési priblíženie k samému sebe, k svojim blízkym a k skutočným hodnotám života. To, čo nám prezentujú v online svete a vo filmoch sa môže zdať síce krásne, ale nie je to skutočné. Skutočný je život, ktorý žijeme mimo online priestoru. Len sme na to možno veľkým vplyvom online sveta zabudli.

Tak čo, dáte si aj vy “odvykačku” od online sveta a vyskúšate aký to má dopad na život? Alebo vám nevadí prakticky žiť život online ako milióny a milióny ďalších? Ak človek vydrží len 1 deň bez smartfónu a internetu, môže to mať na jeho život výrazný dopad. Buď sa zblázni z abstinenčných príznakov a bude hľadať spôsob ako sa znova napojiť online, alebo sa mu začne páčiť život offline :-)

Mne sa zatiaľ viac páči život offline bez zbytočných rušivých vplyvov online sveta, aj keď na začiatku je určitá osamelosť, ale dá sa na to zvyknúť. Človek tak môže oveľa viac do hĺbky rozmýšľať nad sebou a svojim životom ako keď je z každej strany bombardovaný nejakými notifikáciami zo smartfónu… zvykli sme si na to natoľko, že to už ani nepovažujeme za rušivé vplyvy, ale za súčasť svojho života. No nemusí to tak byť. Môžeme žiť krajší a  slobodnejší život bez závislosti na online svete.

Odporúčam každému vyskúšať aspoň 1 deň bez smartfónu a internetu! Zmena na seba nenechá dlho čakať. Možno si uvedomíte niečo, čo by ste si pod rušivým vplyvom online sveta neuvedomili.


Upozornenie: Články boli napísané s určitým stupňom vedomia. Keďže sa neustále vyvíjam, staršie články nemusia odzrkadľovať môj súčasný stav vedomia. Nie so všetkými článkami sa v súčasnosti stotožňujem. Avšak sú ponechané pre tých, ktorí sa nachádzajú na rovnakom alebo podobnom stupni vedomia akým boli články písané.
Ak ti článok pomohol, môžeš prejaviť svoju vďaku aj finančným príspevkom:

IBAN: SK3356000000004419953001

Ďakujem za každý jeden príspevok ♥ Nech Vás Láska sprevádza ♥